Petr Dufek: Stavebnictví na vlně

10.05.2019 9:45

Zatímco průmysl stagnoval, stavebnictví v březnu vykázalo další prudké zvýšení produkce (+11,6 %), a to díky pozitivnímu vývoji jak v pozemním tak inženýrském stavitelství. Dokonce výrazně lepší výsledky zahlásila i bytová výstavba, která dlouhodobě zaostávala za poptávkou na trhu.

Petr Dufek: Stavebnictví na vlně
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Začalo se stavět o 62 % bytů více než loni v březnu, nicméně o tom, že jde o nový trend, je velmi předčasné hovořit. Může totiž jít jen o rozjezd několika málo větších projektů, který měsíční statistiky dokáže velmi snadno rozhodit.

Stavebnictví má za sebou poměrně silné čtvrtletí, nicméně mnohem podstatnější je, co jej čeká dále. Jak už naznačují nové zakázky, není výhled nijak špatný. A to jak pro pozemní stavitelství, tak především pro to inženýrské zaměřené především na výstavbu infrastruktury.

Stavebnictví, byť je velmi malým odvětvím v kontextu celého hospodářství, má šanci viditelně přispět k ekonomickému růstu ČR a alespoň částečně kompenzovat slabší výsledky průmyslu. Vyhlídky stavebnictví bude i nadále ovlivňovat ochota veřejného sektoru investovat, která může být časem s ohledem na negativní vývoj státního rozpočtu nepříliš jistá. Výhled stavebnictví však prozatím ponecháme jako velmi pozitivní.

Petr Dufek
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …