Petr Dufek: Stavebnictví se jen tak nevzpamatuje

06.09.2016 10:12

V létě se českému stavebnictví nevedlo o nic lépe než v předchozích měsících a jeho výkony se propadly o 16,3 %. Když vezmeme v úvahu o tři pracovní dny kratší měsíc, tak nejsou čísla o moc lepší (-12,6 %). Ukazuje se, že nedostatek zakázek trápí stavebnictví i ve třetím kvartále letošního roku. Hodně se o nich sice mluví, ale málo realizuje.

Petr Dufek: Stavebnictví se jen tak nevzpamatuje
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Stavebnictví už v podstatě smazalo předchozí krátkodobý boom vyvolaný „nutností“ rychle dočerpat peníze z fondů EU ze starého rozpočtového období a nové rozpočtové období se zatím na číslech nijak neprojevilo. Zjednodušeně a cynicky se dá říct, že peníze jsou, ale stavět není co. Ostatně propad inženýrského stavitelství o čtvrtinu není třeba dále dlouze komentovat.

A v některých případech nepomáhá ani boom realitního trhu. Vysoká poptávka po nových bytech vedoucí k jejich viditelnému zdražování zatím nijak nezahýbala s novou bytovou výstavbou. Počty nově stavěných bytů nejsou rozhodně nijak dech-beroucí, a tak spíše než na širokou atraktivní nabídku nového bydlení se budou spotřebitelé moci „těšit“ na další růst cen nemovitostí. Zvlášť když se nemovitosti v době téměř nulových úrokových sazeb staly i atraktivními pro investory.

Propad, s nímž se stavebnictví potýká, se s největší pravděpodobností už letos nepodaří dohnat. Sice něco málo pozitivního už naznačily statistiky nových zakázek ve druhém čtvrtletí, avšak nejde o dramatickou změnu k lepšímu. Proto snižujeme výhled tuzemského stavebnictví z nuly na -3 %.

Petr Dufek
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…