Petr Dufek: Stavebnictví ve vleku počasí

06.02.2015 14:38

Ani jeden den navíc nepomohl v prosinci stavebnictví ke kladnému výsledku. Výroba se tak meziročně snížila o 6,6 %, avšak nemůžeme zapomenout ani na méně příznivé počasí loňského prosince ve srovnání s minulou zimou, kdy se stavělo o sto šest.

Petr Dufek: Stavebnictví ve vleku počasí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stavba, ilustrační foto

Takže vysoký srovnávací základ z přelomu loňského roku bude opticky zhoršovat meziroční srovnání stavební produkce ještě v dalších měsících. Navzdory prosincovému mínusu byl rok 2014 pro stavebnictví nepochybně po dlouhé době úspěšným rokem. Rokem, kdy po téměř šesti letech rostly slušně nové zakázky a začalo se i více stavět - především v oblasti infrastruktury - a nakonec došlo i k oživení nové bytové výstavby.

Sice v úvodu letošního roku nebudou meziroční tempa stavebnictví vypadat nijak povzbudivě, ale nebude to rozhodně znamenat obrat současného pozitivního trendu. Půjde jen o vysokou srovnávací základnu, kterou loňská ne-zima vytvořila. Výhled stavebnictví proto zůstává i nadále pozitivní a stavebnictví může v letošním roce umazat další ztrátu, kterou vytvořila jeho předchozí recese. Tak moc jak se stavělo ještě v roce 2009, se však ještě hodně dlouho stavět nebude.

Petr Dufek, Investiční výzkum, Československá obchodní banka, a. s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSOB

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.