Petr Dufek: Velmi dobrý rok českého průmyslu

06.02.2015 12:33

Automobilky táhnou výrobu k novým rekordům a zrychlují ekonomický růst ČR. Díky svým pozitivním výsledkům se průmyslové podniky nejvíce podílejí na tvorbě nových pracovních míst a snižování nezaměstnanosti.

Petr Dufek: Velmi dobrý rok českého průmyslu
Foto: Archiv
Popisek: ČSOB - logo

Výsledky průmyslu nezklamaly ani v závěru roku, kdy se produkce našeho největšího odvětví zvýšila o 7,3 % a opět především díky automobilového průmyslu. Za úspěchem tuzemských automobilek přitom stojí zejména inovace podporující konkurenceschopnost a obnovený růst evropské poptávky po nových autech. S nadsázkou se dá říct, že výrobci tak sklízejí ovoce svého inovačního snažení, které nepolevilo ani ve slabších letech.

Za celý rok průmysl přidal necelých pět procent a posunul výrobu na nové historické rekordy. Od roku 2010 tak výroba vzrostla už o 10 % a v případě automobilek dokonce o třetinu. Nadějné jsou vyhlídky průmyslu i pro první polovinu letošního roku, neboť jak nálada firem, tak jejich zakázky dosahují velmi slušné úrovně. A opět jde především o nové automobily následované elektrotechnikou a montáží počítačů.

Průmyslu vděčíme za zrychlení ekonomického růstu i za nižší nezaměstnanost. Podobný trend přitom předpokládáme i v letošním roce, nicméně udržet nastavené vysoké tempo už nebude v důsledku vysoké srovnávací základny loňského roku vůbec jednoduché. K pozitivnímu výhledu průmyslu přispěje i solidní výhled evropské ekonomiky, nicméně pro některé obory se situace může dále komplikovat v důsledku zesilující recese ruské ekonomiky.

Petr Dufek, Investiční výzkum, Československá obchodní banka, a. s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSOB

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.