Petr Dufek: Volná místa na novém rekordu

08.08.2018 17:29

Nezaměstnaných sice v posledním měsíci mírně přibylo, avšak nic to nemění na dosavadních trendech na trhu práce. Aktuální zvýšení nezaměstnanosti je totiž jen krátkodobou sezónní záležitostí spojenou mj. s koncem některých sezónních prací a příchodem absolventů na trh práce. Už v srpnu a především pak na podzim se míra nezaměstnanosti opět vrátí pod úroveň tří procent.

Petr Dufek: Volná místa na novém rekordu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Zatímco míra nezaměstnanosti v červenci vzrostla na 3,1 %, počet volných pracovních míst se opět zvýšil, tentokrát na téměř 310 tisíc. Na jedno volné místo tak v průměru připadá méně než jeden člověk bez práce. Když vezmeme v úvahu pouze ty lidi bez zaměstnání, kteří si práci aktivně hledají a jsou do ni ochotni či schopni nastoupit během čtrnácti dnů, tak se dostáváme k poměru jeden nezaměstnaný na 2 volná místa.

Situace na trhu práce se tak stává čím dál napjatější, což se projevuje rychlejším růstem mezd. Jedním z dílčích řešení, které firmy v současné době používají, je totiž tzv. přetahování zaměstnanců. Možností je rovněž pracovní migrace nebo oslovování penzistů či žen v domácnosti částečnými pracovními úvazky, nicméně tato cesta zatím příliš rozšířená není a ČR stále patří mezi země málo využívající tyto menší úvazky.

Pro firmy se stal nedostatek zaměstnanců jednou z hlavních překážek pro další růst. V průmyslu dokonce tou největší, která se již dotýká 37 % firem působících v tomto odvětví. A ani ve zbytku roku tomu nebude jinak. Dokud se ekonomice povede dobře, volná místa nezmizí a podnikům budou zaměstnanci chybět i nadále. Investice do automatizace postupují jen pozvolna, a tak v mezičase uvidíme ještě další růst počtů volných pracovních míst… a vedle toho i rychlejší růst mezd.

Petr Dufek
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…