Petr Dufek: Zahraniční dluh ČR v loňském roce vzrostl na téměř 4,5 bilionu korun

23.03.2022 12:52 | Komentář

Zahraniční dluh ČR na konci loňského roku dosáhl téměř 4,5 bilionu korun a odpovídal tak 73 % HDP. Ve srovnání s koncem roku 2020 se tak vnější zadlužení ČR – konkrétně státu, centrální banky, obchodních bank a firem zvýšilo o 150 mld. korun. V přepočtu na eura šlo o navýšení o 15 mld., mj. v důsledku přepočtu silnějším kurzem na konci loňského roku.

Petr Dufek: Zahraniční dluh ČR v loňském roce vzrostl na téměř 4,5 bilionu korun
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Zvýšila se přitom krátkodobá zadluženost ČR, která nyní představuje 59 % celkového dluhu, nicméně stále je výrazně nižší než třeba devizové rezervy ČNB. Navíc tento krátký dluh představují především závazky bankovního sektoru, který je atraktivní pro zahraniční investory z pohledu nabízených úrokových sazeb. Pokleslo naproti tomu zahraniční zadlužení vlády, a to v důsledku tentokrát menšího zájmu nerezidentů o české státní dluhopisy. Byť nesou podstatně více než papíry třeba německé vlády, zájem o ně ze strany cizinců přece jen ochladl.

Velikost zahraničního dluhu ČR může v někom vyvolávat obavy, ale je třeba mít vždy na paměti, jak takový dluh vlastně vzniká, respektive co je za ním ve skutečnosti. ČR si nepůjčuje na to, aby mohla dovážet spotřební zboží nebo aby třeba zajistila směnitelnost české měny – jako tomu bylo kdysi v 90. letech. Velká část dluhu vznikla už třeba tím, jak si zahraniční investoři ukládaly peníze do tuzemských bank ještě v době kurzového závazku. Tyto peníze pak nakonec obvykle skončily v repo operacích ČNB, která je úročí repo sazbou, jež navíc od loňského června výrazně vzrostla. Nebo dluh vzniká třeba tím, že si zahraniční banka koupí český korunový státní dluhopis, kterých nerezidenti drželi v lednu asi 28 % v hodnotě 659 mld. korun.

Dluh jako takový je vlastně jen sumou závazků vůči nerezidentům, nic víc, nic méně. Pokud jsou v ČR úrokové sazby vyšší než v zahraničí, má tendenci v čase růst, protože pro nerezidenty je příjemné ukládat jejich peníze do českých aktiv. A pro tuzemské firmy zase zajímavé půjčovat si na investice levněji v zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.