Petr Dufek: Změní Fed očekávání trhů?

15.03.2017 10:56

Dnešní ekonomický kalendář je nabitý událostmi od amerických podnikatelských nálad, inflace, maloobchodu, nicméně tou nejdůležitější bude nepochybně zasedání Fedu.

Petr Dufek: Změní Fed očekávání trhů?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Očekáváme, že po třech měsících FOMC znovu zvýší úrokové sazby o čtvrt procentního bodu a především naznačí, jakým směrem se bude ubírat jeho politika po zbytek letošního roku. Počítáme prozatím s trojím zvýšením úrokových sazeb na 0,75-1,00 %, tedy na úroveň, kde byly naposledy v polovině prosince 2008. Nepůjde o žádné překvapení vzhledem k tomu, že tento krok je v trzích započítaný, avšak přesto Fed může předpoklady trhů změnit za pomoci jeho hodnocení makroekonomické situace, nové prognózy a především pak zveřejněním trajektorie růstu úrokových sazeb. Pokud by vyznívaly ve prospěch rychlejšího postupu, trhy by si začaly pohrávat s myšlenkou ještě jednoho zvýšení sazeb navíc (tedy celkem o 100 základních bodů). Vzhledem k celkové i jádrové inflaci (čeká se 2,7 %, respektive 2,2 %) a výborné kondici trhu práce si Fed může dovolit více jestřábí tón, nicméně potenciální hrozba čtyř zvýšení sazeb se podle našeho názoru v letošním roce nenaplní.Jen těžko může Fed ignorovat riziko dalšího posílení amerického dolaru v době, kdy další velké centrální banky na světě preferují politiku maximálního uvolnění. Vedle toho není příliš zřejmé, jakým směrem se bude ubírat politika nového prezidenta, od kterého trhy očekávají zřejmě až moc. Počínaje daňovými úsporami až po rozsáhlý fiskální stimul, který se ovšem může projevit spíše až v horizontu dalších let.

Evropské trhy budou kromě výsledku jednání Fedu sledovat volby v Nizozemí, kterými startuje volební sezóna v eurozóně. Pravděpodobnost zisku silného mandátu protimigrační strany PVV Geerta Wilderse je vysoká, avšak koaliční potenciál zřejmě silně omezený. Spolu s blízkými francouzskými volbami však mohou tyto volby zvýšit politické napětí v Unii a přispět k rozšíření rizikových spreadů. Na čas by se tak s vyšší averzí k riziku mohly do centra pozornosti investorů znovu dostat bezpečné německé dluhopisy.

Petr Dufek
Analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…