Petr Dufek: Zpřesněná data s původním odhadem HDP moc nezahýbala

03.09.2013 11:03

Podle nejnovějších čísel statistického úřadu český HDP ve druhém čtvrtletí vzrostl o 0,6 % (q/q). V meziročním srovnání se propadl o 1,3 %, za celé první pololetí pak o 1,9 %.

Petr Dufek: Zpřesněná data s původním odhadem HDP moc nezahýbala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Ve srovnání se začátkem roku se na HDP negativně podepsala spotřeba domácností a vlády i investice. Naopak exportu se díky oživení poptávky v západní Evropě stále daří udržovat si solidní náskok před dovozem.

 Meziroční obrázek, na nějž se obvykle stáčí pozornost, se vyvíjí trochu jinak. Díky nízkému srovnávacímu základu oproti loňskému druhému čtvrtletí spotřeba domácností po více než roce opět vzrostla. Zájem spotřebitelů se tentokrát soustředil na zboží dlouhodobé spotřeby. O trvalejším růstu spotřebitelského apetitu se ovšem zatím nedá hovořit.

 Z čeho nelze mít zatím žádnou radost jsou investice. Padají meziročně o více než šest procent, přičemž negativně se vyvíjejí jak investice do aut, tak do strojního vybavení, budov i bytů.

 Investiční aktivita zůstává v ČR i nadále utlumená s tím, jak firmy zůstávají s ohledem na křehký růst poptávky opatrné a investiční boom nepodporuje ani veřejný sektor, jak už napovídají zakázky i výsledky stavebnictví.

 Nejnovější čísla potvrdila konec recese české ekonomiky, avšak počínající ekonomický růst se zatím opírá pouze o zahraniční poptávku. Domácí spotřebě a především investicím se ve druhém čtvrtletí příliš nevedlo. A zvláště u investic jsou nejnovější data zklamáním. O dalších směru naší ekonomiky tak bude i nadále rozhodovat především chuť zahraničních zákazníků nakupovat české výrobky.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.