Petr Hájek: Český test Obamou - Sobotka ještě netuší, že rozhodl o svém osudu

06.06.2014 12:30

Petr Hájek komentuje „skandální výroky“ premiéra Sobotky, které odstartovaly další ukázku pražské havlistické kavárny, která si myslí, že jí hrana nezvoní

Petr Hájek: Český test Obamou - Sobotka ještě netuší, že rozhodl o svém osudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek

Prezident Hussein Obama přijel do Polska. Formálně „oslavovat nabytí svobody“ bývalých zemí sovětského bloku. Vytvořil si tak ale ve skutečnosti pouze nové pódium, ze kterého vzkázal ostatním evropským zemím:

Ekonomická situace Západu je neradostná. Jednou z cest, jak se z toho vyvléci, je zvýšit mezinárodní napětí a zbrojit. To první už Spojené státy úspěšně nastartovaly – naposledy státním převratem na Ukrajině. Další logický krok je Náprava dle metody: Tedy „dočasný pobyt vojsk“, jak se „omezené suverenitě“ říkalo za Brežněva, což v dnešním politickém slangu zní „posílení přítomnosti jednotek NATO“ na území států střední a východní Evropy.

Rebel a Švejk

V takzvaných nových zemích EU za to sklidil většinou povinné pochvalné mručení. Stalo se však i něco nečekaného: Bohuslav Sobotka, dosud po Andreji Babišovi až druhý muž ve vládě, se rozhodl státi se náhle premiérem. Neboli šéfem vlády České republiky. Ten by se měl v normálním světě poznat podle toho, že má na mysli především starost o české zájmy.

Co vedlo Bohuslava Sobotku k jeho „hrdinskému gestu“ – odmítnutí „dočasného umístění bratrských vojsk“ na našem území – je zjevné: Pokusil se tak ve své straně „nakrmit“ nehavlistické křídlo, které po tragickém povolebním „výkonu“ Haškově sice mlčí, ale čeká na svou příležitost

Vyjádřil to napohled poměrně přesvědčivě: Podle jeho názoru u nás není situace taková, aby bylo nutné „posílit americkou vojenskou přítomnost“ na našem území. "Česká republika tedy nebude patřit a nepatří mezi země, které by volaly po posílení vojenské přítomnosti jednotek NATO v Evropě“, prohlásil ve Vídni, a strhl tak na sebe lavinu pokrytectví. Proč to udělal? K tomu se ještě dostaneme. Nejprve si však povšimněme:

Mezitím se ve Varšavě za nositelem Nobelovy ceny míru Obamou přišoural český prezident – oddaný spojenec Ameriky v „boji proti terorismu“. Miloš Zeman je jak známo silák nejen u skleničky. Již dříve se nechal slyšet, že by doporučoval „preventivně“ zaútočit na Írán. Navazuje tak na havlovskou tradici „humanitárního bombardování“ Srbska či jeho výzvu k útoku na Irák, což nemá jiný význam než že český „poturčenec horší Turka“ opět důstojně poklekl před „vůdcem“: Devótní hlubokou úklonu doplnil sdělením, že „pokud Rusko okupuje východní Ukrajinu“, bude válka. Švejk (či Schwarzenberg) by to neřekl lépe.

Jestřábové z pražské kavárny

„Sobotka ohrožuje bezpečnost Česka. Nechová se jako premiér,“ míní  M. Fendrych na Aktuálně.cz. Také Daniel Kaiser v Echu24.cz. je Sobotkovým postojem vzrušen neméně: „Dá se to vysvětlit budˇ vlivem zvýšené četby Deníku Referendum na Úřadu vlády, nebo snahou za každou cenu se odlišit od předchozího Nečasova kabinetu. Každopádně jsou tyto zahraničněpolitické slovní demonstrace nezodpovědné...“

Chabé. To šéf koaličních lidovců šel dál: Podle něj vyjádřil premiér jen osobní názor bez porady ve vládě a může tím vážně ohrozit vztahy s Polskem i dalšími spojenci v NATO. Jak jinak. Přece neabsolvoval pan Bělobrádek nadarmo dvoutýdenní „nalejvárnu“ ve Washingtonu před svým jmenováním místopředsedou vlády.

Narozdíl od něj si Babišův ministr obrany M. Stropnický nemyslí, že by premiérova slova mohla být spojenci vnímána negativně. Což je nutný postoj, vzhledem k nedávnému podobnému „NATOvskému maléru“. A jeho zaměstnavatel Andrej Babiš „hrdinnému“ Sobotkovi rovnou vzkázal, že za něj zaplatí pokutu 10.000 korun. Udělil mu ji úřad Prahy 1 (!) na základě „podnětu občana“, za to, že navrhl jmenování majitele Agrofertu ministrem, aniž tento měl lustrační osvědčení.

Takže úplný blázinec? Ano i ne. Pražská havlistická kavárna, do níž po přesunu do hlavního města již schwarzenbergovští už zjevně „kooptovali“ i lidovce Pavla Bělobrádka, to myslí se svou oddaností „černému prezidentovi“ smrtelně vážně. Cokoli českého je jí „malé a odporné“. Cokoli amerického je báječné. Tak jako kdysi, jenže zrcadlově naopak: Místo otrockých přísah sovětské Moskvě dnes čeští kolaboranti otrocky přísahají socialistickému Washingtonu. A „do klubu“ touží být přijati i další.

„Dlouhé sbohem“

Nový předseda ODS Petr Fiala již několikrát naznačil, že přeměnu své umírající strany na „slepé střevo“ havlistické bašty TOP 09 pokládá za správnou léčbu. Tentokrát už o tom nemůže být pochyb. Na rozdíl od premiéra pokrokově tvrdí, že posílení vojenské přítomnosti jednotek NATO v Evropě je žádoucí:

„Jsem dalek strašení novou studenou válkou, na druhou stranu jsem realista a vidím, že mezinárodní situace se zhoršuje. NATO je zárukou naší bezpečnosti a kdo říká něco jiného, riskuje bezpečnou budoucnost naší země. Ukazuje se, že nedávné výroky ministra obrany Stropnického byly v souladu s názory premiéra Sobotky. Česká republika zbytečně hazarduje se svou reputací a ohrožuje vlastní bezpečnost.“

Fiala prostě odmítl vykročit mimo „havlistický stranický mainstream“, který ho do funkce předsedy a do parlamentu vynesl. Jasně to dokládají i postoje dvou „starých harcovníků:

„Premiér Sobotka dnes zradil naše spojence v Polsku a v Pobaltí,“ napsal na svém facebooku bývalý europoslanec Hynek Fajmon, kterého jsme dlouho mnozí omylem pokládali za představitele původního klausovského křídla. Už třeba pro jeho spolupráci s Akcí D.O.S.T. Ukazuje se však, že „infekce pražské kavárny“ je už ve straně hluboce ukotvená – a právě proto ODS umírá. Už i Fajmon tak věrně kopíruje americké „neokonzervativce“, bývalé marxisty, kteří ovládli republikánskou stranu. A proti nimž vystupují, jak naši čtenáři dobře vědí, takové ikony skutečné americké pravice jako Pat Buchanan či celé hnutí Tea Party.

O prvním místopředsedovi Janu Zahradilovi není v této souvislosti nutné téměř mluvit. Sice hlasy členů ODS a jejich rodinných příslušníků opět proklouzl mezi „bruselský lid“, což mu zaručuje dalších pohodlných pět let v tamním „materiálním komunismu“, ale o nic jiného mu už ani nejde. Definoval to, když v reakci na „Sobotkův skandál“ hrdě prohlásil v České televizi, že prý nejvíc lituje toho, že u nás neprošel „americký radar“.

Sledujeme prostě „dlouhé sbohem“ ODS při jejím definitivním odchodu z politické scény. Musí nám být jistě líto spousty úžasných lidí „dole“, kteří tomuto ošklivému umírání musejí přihlížet, protože na vedení své strany nemají žádný vliv, ale to je tak všechno. Miroslav Kalousek, skutečný lídr posmrtné Havlovy partaje zvané příznačně namyšleně TOP 09, třeba některé z nich blahosklonně přijme mezi své, jako v případě Jiřího Pospíšila. Než se po odchodu Karla Schwarzenberga voda zavře i nad „TOP elitou“. Protože bez Havlova „kancléře“ nedokáže pražská mediální kavárna dlouhodobě udržet dostatečný počet zmanipulovaných voličů už ani v hlavním městě. Nemluvě o tom, že „Babišova mediální bojůvka“ se od ní z praktických důvodů brzy odpojí.

Ambasáda nezapomene

V tomto smyslu byla „soudružská návštěva“ Baracka Husseina Obamy „u „největších přátel Ameriky“ v Polsku mimořádně plodná. Její evropské důsledky budeme moci „číst“ ještě dlouho. Pouze český test byl viditelný okamžitě – přes to, či právě proto, že byl bezděčný:

Co vedlo Bohuslava Sobotku k jeho „hrdinskému gestu“ – odmítnutí „dočasného umístění bratrských vojsk“ na našem území – je zjevné: Pokusil se tak ve své straně „nakrmit“ nehavlistické křídlo, které po tragickém povolebním „výkonu“ Haškově sice mlčí, ale čeká na svou příležitost. Neudělal to z přesvědčení – a právě proto mu to uškodí. A paradoxně přiblíží moment, kdy „bude odejit“. Nemluvě o tom, že pražská ambasáda Spojených států jeho „drzost“ jistě pečlivě zaznamenala, což může mít pro jeho další kariéru fatální důsledky. Petr Nečas by mohl vyprávět...

Nebezpečná „polská karta“

Podstatnější – a nekonečně nebezpečnější – však je něco jiného: Obamova „polská karta“. Poláci se cítí být nedoceněnou „regionální velmocí“. Je to jejich historický komplex, právě tak jako živočišná nenávist ke všemu ruskému, což s tím ovšem velmi souvisí. Tím se stávají pro celou Evropu – a tedy také  pro nás – skutečným „bezpečnostním problémem“. Paradoxně i pro Německo. Obama to ví – a hraje si s tím. Provokuje Merkelovou i Putina.

Samozřejmě, že na „nějaké Poláky“ kašle, přestože jejich lobby má v Kongresu silné postavení. Jde mu o větší moc nad hlavními evropskými „partnery“, což v první řadě znamená – „chci vaše peníze“. A naše také.

Zvýšení „odvodů“ do rozpočtu NATO má skrze vojenský průmysl pomoci na nohy skomírající americké ekonomice. Vytvoření „nepřítele na východě“ byl dosud osvědčený způsob, jak toho dosáhnout. Pokud se mu to i tentokrát podaří, uvrhne Evropu do chaosu, možná i do války. Česká havlistická Pátá kolona mu bude skandovaně tleskat. Ve své tuposti a „světoobčanské“ nadutosti samozřejmě svým „hloupým národem“ jako vždycky opovrhuje. Bezpodmínečně. Bez otázek. I bez těch známých a prověřených:

Komu zvoní hrana? Barack Hussein Obama nám to právě v Polsku oznámil.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: protiproud.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.