Petr Hájek: Seberozpustná sněmovní fraška má v podání ODS už pouze trapný rozměr

19.08.2013 20:17

Sněmovna má v úterý jednat o seberozpuštění. Miroslav Kalousek, režisér této riskantní grotesky, se už zjevně nemůže dočkat, až se po volbách na druhý pokus konečně úspěšně obejme s ČSSD a komunisty. A ODS jen nechápavě zírá, o čem že vlastně je ten žánrově neuchopitelný kus...

Petr Hájek: Seberozpustná sněmovní fraška má v podání ODS už pouze trapný rozměr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hájek

Pro politicky příčetné je přitom napohled vše rozehráno docela přehledně: Sněmovna v úterý odhlasuje svůj zánik, a na konci října jdeme k volbám. V nich zvítězí socialisté a komunisté, s odřenýma ušima do sněmovny proleze ještě TOP 09, možná Okamurův Úsvit a Zemanovci.

ODS zůstane za branami. Tehdy chrabrý věčný „správce“ našich státních peněz, aby zabránil „nástupu komunistů k moci“, udělá s Bohuslavem Sobotkou „historický kompromis“: Za klíče ke státní kase, bez nichž je jeho „vliv“ nulový, se „obětuje“ a vytvoří vládní koalici TOP 09 se socialisty. Se skřípěním zubů, samozřejmě. A co na tuto „přehlednost“ Miloš Zeman?

Vzkaz z Haló novin

Opravdu nelze prezidenta pokládat za nehravého člověka. Vybrat si ke své odpovědi komunistické Haló noviny je patřičně „kreativní“. Nemluvě o tom, že tak na rozdíl od ostatních naplno rozjíždí předvolební kampaň SPOZ – a ještě určuje její pravidla. Důležité jsou však jen dva vzkazy: Pokud se Sněmovna rozpráší, stanoví volby na 25. – 26. října. A vyzývá komunisty, aby po nich „na čtyři roky“ umožnili existenci menšinové vlády socialistů.

To lze přeložit následujícím způsobem: Pokud chcete rychlé volby, vyhodíte peníze. Protože jít volit před dlouhým víkendem se státním svátkem je absolutní ruleta. Kdo přijde, kdo odjede, kdo zůstane doma? Výsledek voleb může být úplně jiný, než si scénáristé vyvolávající pod vedením Miroslava Kalouska předčasné volby zatím představují. Ale ať dopadnou jakkoli, vládnout bude místopředseda ČSSD Hašek. S menšinovou vládou.

Jak by proti tomu chtěl „místopředseda“ TOP 09 protestovat? On, který se pokusil s Jiřím Paroubkem udělat poměrně nedávno totéž? S jediným rozdílem – neoznámil to přes Haló noviny. Pokud se proti tomu ozve, odpověď je jasná a bude se opakovat donekonečna. Oprávněně.

Zírající ODS

Těžko si ovšem představit smutnější okamžik, než když vedení ODS „nečekaně“ oznámilo, že navrhne odložení hlasování o rozpuštění sněmovny na začátek září. Ne proto, aby se oddálily předčasné volby, kdepak, ty oni přece chtějí právě tak, jako všichni ostatní. Jen kvůli schválení zákonů, které „nesmějí spadnout pod stůl“.

Ten pád je strašlivý. Po tomto vystoupení však ztrácí i jediné, co ho mohlo zdobit – étos tragiky. Zbývá jen trapnost. Jestliže museli čekat až na prezidentův „vzkaz“ o pravděpodobném volebním termínu – který ani nebyl určen jim, protože s nimi Miloš Zeman nebojuje, neboť jsou již pod úrovní jeho vnímání – nelze, než se za ně začervenat. Alespoň pokud jde o ty, kdo dosud měli ODS jako jedinou možnost, ať se dělo, co se dělo. Kteří, slovy jednoho našeho čtenáře, „jim to tam házeli se zavřenýma očima a zacpaným nosem“. Patříval jsem mezi ně.

Co se stane v úterý?

Pokud si parlamentní hráči správně přečtou Zemanův vzkaz, může se nicméně  ještě stát cokoli. Jestli pochopí, že odhlasováním o seberozpuštění hrají jen jako hloupí statisté v Kalouskově protizemanovském kusu, dočkáme se „překvapení“.

ODS dala jasně najevo, že důsledně nepochopí nic. Paní Němcová, pravděpodobný volební lídr strany, je rozhodnuta až do hořkého konce hrát druhé housle v „tažení proti Zemanovi“, které jako jediné předvolební téma – jiné nemá – ordinuje Miroslav Kalousek. Budiž jí to přáno. Je ale stejně intelektuálně deficitní i celý poslanecký klub ODS? To je jediná neznámá – pokud jde o klinickou smrt bývalého lídra na pravici.

Mnohem zajímavější bude „vývoj názorů“ v ČSSD. Podaří se Michalu Haškovi „vrátit úder“ křídlu Svoboda-Kalousek? Zjistí náhle nějaká část poslanců, že tohle je hra proti nim? Nevsadil bych si na to. Ačkoli každý den je pravděpodobnější, že se mnozí probudí. A do úterka zbývá dní ještě spousta.

Avšak to, co se šeptá – totiž že Rusnokova vláda tu bude do Tří králů – na tom až zase tolik nezávisí. Prezidentova kreativita a nenávistná hravost, vybičovaná teď navíc stresujícím požadavkem sebeomezení v jídle a pití, v jeho seberozpuštění nevyústí.

A pak? Kdoví. Možná přijde i kouzelník

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: protiproud.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.