Petr Hampl: Kam až

27.01.2022 18:08 | Glosa

Denní glosa Petra Hampla

Petr Hampl: Kam až
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Hampl

„Dvacet let po jeho smrti to vypadá, že Bourdieu byl jeden z posledních, kdo se ještě domníval, že sociologie by se měla vyjadřovat k otázkám, jako je sociální nerovnost, reprodukce moci, vliv sociální příslušnosti na způsob uvažování a jednání lidí. Jeho odpůrcům vadí, že tyto otázky vůbec připomínal,“ píše Jan Keller v pravidelné poznámce (ZDE).

Čím jiným by se měla sociologie zabývat než právě takovými tématy? Genderovými aspekty Ferdy mravence? Ziskovostí nějakého produktu? Proč by daňoví poplatníci hradili naše studium, kdyby neměli očekávat, že tím vzroste chápání toho, co se ve společnosti děje?

Jenže ten trend tady skutečně je. O opravdu důležitých věcech se nesmí mluvit. Akademické prostředí a média, která by mělo být z definice nejsvobodnější, uplatňují nejstriktnější cenzuru. A zvláště smutné je vidět, jak to prosakuje do celé společnosti. Lidé se už bojí mluvit i na běžných pracovištích.

A většina „alternativních médií“ už má taky své seznamy zakázaných autorů (po vzoru veřejnoprávních médií). A čím víc se ke slovu dostává cenzura, tím je oslabována náročnost. Články a myšlenky nejsou tříděny podle toho, zda jsou pravdivé či nepravdivé, chytré či hloupé, ale podle toho, zda je autor ochoten odříkávat předem schválené teze. Dokonce i různé projekty za svobodu projevu tenhle režim přijaly.

Prostě hloupost prostupuje vším. Hloupnutí samozřejmě nemůže pokračovat donekonečna. Ale kdy se to zastaví a jak, to v téhle chvíli neví nikdo.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka