Petr Hampl: Mezi hospodským žvaněním a radikální změnou

30.12.2021 21:11 | Glosa

Denní glosa Petra Hampla

Petr Hampl: Mezi hospodským žvaněním a radikální změnou
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Hampl

V rozhovoru s Ondřejem Brožem na televizní stanici Příznaky transformace se zabývám mimo jiné tím, jak prosadit společenskou změnu. Upozorňuji, že to, co vnímáme jako viditelné revoluční zlomy (třeba pád Bastily nebo dobytí Zimního paláce) – to jsou v podstatě jen příznaky toho, že již předtím došlo k mocenské změně. Někdo zeslabil, někdo posílil, a ten silný si bere, co je v jeho možnostech.

A kdo je silnější? Ten, kdo má více peněz? Obávám se, že ovládnout banky je snadnější, než si kdo připouští. Ten, kdo rozkazuje tajné policii? I to se může změnit, protože vedení tajné policie hájí v první řadě své vlastní zájmy. Média? Jenže kdo bude za pár let ovládat média?

Vyhrají ti, kdo jsou cílevědomější, inteligentnější, lépe organizovaní, mají lepší logické myšlení, dokážou lépe vyhodnotit situaci a lépe reagovat. Ti, kdo dokážou vybudovat silnější sítě kontaktů. Ti, kdo jsou schopni poradit si v nových situacích. Mají k dispozici více zdrojů. Zpravidla tomu bývá tak, že ten, kdo drží velké peníze, média a velkou politickou moc, ten si dokáže koupit tohle všechno. Jenže my jsme v situaci, kdy se vládnoucí struktura začíná hroutit svou vlastní neschopností. Chcete změnu? Tak pracujte na tom, abyste vy byli ti organizovanější, odhodlanější, s lepším logickým myšlením, s lepší znalostí přírodních věd a lepší znalostí psychologie. To rozhodne o budoucí změně. Ne povykování na náměstí.

Více si můžete poslechnout ZDE

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.