Petr Hampl: Na prahu částečně konstituční oligarchie

09.05.2022 9:01 | Glosa

Denní glosa Petra Hampla

Petr Hampl: Na prahu částečně konstituční oligarchie
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Hampl

Zavedením korespondenční volby se Česká republika stane jakousi konstituční oligarchií i formálně. Část poslanců bude zvolena v tajném všeobecném lidovém hlasování a další část bude jmenována na základě volebních lístků dodaných státní byrokracií. Pozitivní na tom je, že se o něco sníží motivace přidělovat občanství migrantům, protože mocenská elita si může potřebné hlasy vyrobit sama.

Čistší by bylo rozdělit parlament do čtyř komor: přímo volená sněmovna, korespondenčně volená sněmovna, přímo volený senát, korespondenčně volený senát. V případě prezidentské volby by bylo možné zavést pravidlo, že kandidát musí vyhrát lidový i korespondenční hlas.

Pochopitelně to neodpovídá klasické představě o demokracii. Já osobně toho ale příliš nelituji. Souhlasím s Curtisem Yarvinem, že cílem voleb není ukázat, co chce lid, nýbrž poskytnout nenásilnou náhradu občanské války. Ta strana, která je silnější, bohatší a lépe organizovaná, ta by dokázala vyhrát občanskou válku a ta dokáže vyhrát i volby. Slabší skupina volby vyhrát nedokáže a byla by poražena v občanské válce, kdyby k ní došlo. Známe tedy výsledek, a nemusíme se zabíjet, což je skvělé. Pokud se někdy v budoucnu změní poměr sil, prosadí se silnější strana i bez voleb (a doufejme, že i bez krveprolití.

(zdroj: petrhampl.com)

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.