Petr Hampl: Není ostuda patřit k těm dole

13.10.2022 13:29 | Tisková zpráva

Denní glosy Petra Hampla.

Petr Hampl: Není ostuda patřit k těm dole
Foto: Screen: XTV
Popisek: PhDr. Petr Hampl, Ph.D., sociolog

V úterý v Brně. Nabitý salónek restaurace Bogota, vstřícné pozorné publikum (nebo to aspoň dokázalo předstírat), a taky jeden mladý muž z té kategorie, které říkám „gaučový válečník“. Neshodli jsme se, ale zvládli jsme debatovat zdvořile a snad na rozumné úrovni.

Jako by ožili fanatici z roku 2015, co nás chtěli obohatit „neomezeným počtem“ muslimských radikálů z arabských zemí, Afghánistánů, Somálska a dalších skvělých destinací. Stejná argumentace, stejná dikce, stejný způsob myšlení.

Problém není v bláznivých studentech. Problém je v tom, že tenhle dav bláznivých studentů významnou měrou ovlivňuje politická rozhodnutí. Kéž bychom ty gaučové válečníky dokázali zastavit tak, jako jsme tehdy zastavili promigrační dav. A kéž by Fiala skončil jako Sobotka. Dobrá zpráva je, že veřejné mínění ve všech evropských zemích se posouvá. Ne snad, že by milovali Putina, ale vytváří se většina, která nechce rozdmýchávat cizí válku, a hlavně nechce nést následky té zbytečné války.

Na twitteru se mi už někdo posmívá, že přednáším v restauraci vyšší cenové skupiny. Nestydím se za to. Nestydím se ani za to, že mám rád kulturu mizerně placených dělnických profesí a že miluju trochu obroublé zvyklosti té vrstvy. Není ostuda být chudý. Je ostuda být arogantní a zabedněný. A především je ostuda být bohatý bohatstvím vzniklým privatizací nebo nesmyslnými transakcemi nebo dokonce podporou migraci či podporou války.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…