Petr Hampl: O skutečných hodnotách Západu

22.01.2023 16:11 | Glosa

Denní glosa Petra Hampla

Petr Hampl: O skutečných hodnotách Západu
Foto: Screen: XTV
Popisek: PhDr. Petr Hampl, Ph.D., sociolog

Když sledujeme westerny nebo čteme knihy z prostředí divokého západu, velmi často máme tendenci sympatizovat s Indiány. Být na jejich straně proti příslušníkům naší vlastní civilizace. Někdo říká, že to je příznak dekadence, ale já s tím nesouhlasím. Naše západní civilizace bývala (a snad ještě je) přece skvělá a jedinečná mimo jiné tím, že vyvinula určité morální principy a že ty morální principy pokládáme za důležitější než osobní prospěch či zisk. A že tyto morální principy jsou uplatnitelné na kohokoliv (i když jsme se snad už naučili, že je nemůžeme nikomu vnucovat). Jedním z těch principů je, že ti, kdo na určitém území žili dříve, na něj mají víc práva než nově příchozí.

Anketa

Přestřelil Babiš billboard „Nezatáhnu Česko do války“?

hlasovalo: 28719 lidí

To není otázka dekadence posledních let. James Fenimoor Cooper psal své knihy o Indiánech před 200 lety. A ve Velké Británii se stalo téměř pravidlem, že když nějaký guvernér potlačil povstání nebo něco vybojoval, byl po návratu do Londýna postaven před soud za příliš tvrdý postup vůči domorodcům. To neodmyslitelně patří k západní civilizaci a tím jsme jedineční. Dokážete si třeba představit, že by byl vysoký funkcionář muslimského státu potrestán za tvrdý postup vůči nevěřícím? To prostě nejde. V tom je Západ úplně jiný.

Samozřejmě to není nikdy snadné a vedou se o to spory. Jedna strana se snaží vykreslovat domorodce jako odporné bytosti, které si zasluhují to nejtvrdší jednání. Druhá strana zase vytváří nekritické romantické obrázky ušlechtilých divochů. A nakonec stejně rozhodují spíše momentální zájmy.

Obávám se, že se tento princip promítá i do debat o válce proti Rusku. Máme tu oficiální obrázek odporných hrubých otrhaných krvelačných divochů (oficiální twitterový účet Armády ČR označuje ruské vojáky za „polonahé“ a každý zná fantazijní vyprávění o Buči), na druhé straně romantický obraz Putina - Vinnetoua. I taková debata k naší kultuře patří.

Je ale dobré si uvědomovat, že tažení proti Rusku je popřením základních hodnot, na kterých stála západní civilizace. Nikoliv jejich obranou.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…