Petr Hampl: Přiměřené zbídačení

20.09.2022 9:32 | Komentář

Denní glosy Petra Hampla.

Petr Hampl: Přiměřené zbídačení
Foto: Screen: XTV
Popisek: PhDr. Petr Hampl, Ph.D., sociolog

Vžitá představa říká, že hybnou silou společenské změny budou ti nejchudší a nejvíce postižení, protože nemají co ztratit. Obávám se, že je to iluze. V téhle vrstvě sice najdeme nejvíce oprávněného hněvu, ale chybí tam potřebné zdroje a schopnosti. Pokud se takové vrstvy v minulosti podílely na revolucích, byly podrobeny přísné kázni, případně výcviku.

Pro režim představují mnohem větší nebezpečí ti příslušníci vyšších tříd, kteří zchudnou, přijdou o svůj životní styl, jsou naštvaní, a subjektivně jim připadá, že byli připraveni o všechno. Pořád ještě jim zbývají prostředky na organizování odporu.

Vcházíme do doby, kdy budou chudnou i vzdělané a relativně zámožné vrstvy. Někteří jejich příslušníci se možná uspokojí něčím na způsob „pořád ještě mi zůstal aspoň pocit nadřazenosti nad nižšími vrstvami“, ale jiní začnou režim nenávidět.

Potom to teprve začne být zajímavé.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …