Petr Hampl: Zajímá Mojmíra Hampla a Zdeňka Tůmu mimo finanční ukazatele také život?

23.03.2020 20:51

Ti dva neoliberální ekonomové nemají představu, která bije. „Experti“ nevědí nic o nakažlivosti ani o rozdílu mezi koronavirem a nejrůznějšími sezónními chřipkami. Zjevně jim vše ani nestálo za požádání sekretářky o výpisky.

Petr Hampl: Zajímá Mojmíra Hampla a Zdeňka Tůmu mimo finanční ukazatele také život?
Foto: Archiv PH
Popisek: Sociolog Petr Hampl

Bývalí centrální bankéři Mojmír Hampl a Zdeněk Tůma sklízí spoustu kritiky za článek z minulého týdne, který jakoby vyznívá tak, že pokud to přinese větší zisky, mají se starší nechat umřít (K přečtení ZDE ). Myslím, že tak jejich text míněn není. Když pomineme hloupé arogantní fráze typické pro neoliberální ekonomy, čteme dvě věci:

a) Ti dva nemají nejmenší představu, která bije. Co je to epidemie, jaký může mít průběh, jaké mohou být dopady. Nevědí nic o nakažlivosti ani o tom, čím se koronavirus liší od nejrůznějších sezónních chřipek. Nemají dokonce ani představu, jakou člověk získá po pár hodinách čtení. Zjevně jim vše ani nestálo za požádání sekretářky o výpisky. Myslím, že jde o typický přístup „expertů“, kteří znají svět jenom podle finančních ukazatelů. Reálný život za těmi ukazateli je nezajímá. 

b) Přes výše uvedené si nicméně kladou správnou otázku. Vláda by měla jasně oznámit, co je cílem obranných opatření. Je cílem úplné vymýcení koronaviru z území Česka? Nebo udržení počtu nakažených pod určitou úrovní? Či snad minimalizace dopadů na velké podniky? Chce snad vláda situaci zadržovat do doby, než bude k dispozici očkování? Veřejnost by navíc měla také znát strategii, jak chce vláda svého cíle dosáhnout. 

Po počátečním zanedbání je reakce vlády v zásadě správná, byť měla být mnohem razantnější. Ale co dál? Skutečnost, že některé kroky byly podnikány intuitivně a postupně dolaďovány, je omluvitelná. Další postup by už měl být ovšem racionální a plánovaný. Rozdíl mezi epidemií a válkou je mimo jiné v tom, že za války nemůžete své úmysly zveřejňovat. Během epidemií ano. 

Autorem glosy je nezávislý sociolog Petr Hampl. Po bestselleru Prolomení hradeb vydal novinku s názvem Poctivost a kreativita. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…