Petr Hartman: Amnestie a prezidentské pravomoci

29.05.2013 18:07

„Prezident republiky má právo udělovat amnestii“, píše se v české ústavě. Tato kompetence hlavy státu je podmíněna spolupodpisem předsedy vlády nebo jím pověřeným členem kabinetu.

Petr Hartman: Amnestie a prezidentské pravomoci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake

Vicepremiérka Karolína Peake nyní přichází s jednoduchým návrhem na změnu ústavy. Měla by spočívat ve vyškrtnutí pravomoci, která přisuzuje prezidentovi udělovat amnestii. Aby byla úspěšná, musí získat ústavní většinu v obou parlamentních komorách. Po negativní reakci, kterou vyvolala Klausova novoroční amnestie, by se mohlo zdát, že podporu pro svůj návrh bude Peake shánět lehce. Realita je taková, že ke změně ústavy v tomto bodu velmi pravděpodobně nedojde.  
 
Svým způsobem je to správně. Ne však na základě argumentů předsedy poslaneckého klubu sociální demokracie Jeronýma Tejce. Ten tvrdí, že rušit možnost prezidenta vyhlašovat amnestii je zbytečné, protože věří slibu Miloše Zemana, že tuto kompetenci nikdy nevyužije. Zákony a jejich změny by neměly být tvořeny podle toho, kdo zrovna konkrétní funkci zastává. Zároveň chování jedinců v těchto postech může být inspirací pro úvahy, jak daná pravidla hry zdokonalit.  
 
V souvislosti s amnestií nebývá v Evropě obvyklé, aby takovouto pravomocí disponoval prezident. Zároveň je pravda, že život je příliš složitý na to, aby šlo všechno postihnout zákony a podle nich zaručit spravedlnost. To by však v souvislosti s amnestií mohlo být ošetřeno tak, aby ji bylo možno uplatnit pouze ve zcela výjimečných případech. Zkrátka je to otázka důkladné odborné diskuse, která by se navíc měla týkat postavení přímo voleného prezidenta v demokratickém systému České republiky a jeho pravomocí. Tento problém nelze jednoduše vyřešit škrtnutím jedné věty v ústavě. Proto je dobře, že návrh Karolíny Peake nemá velkou šanci na přijetí.  
 
Ostatně kompetence hlavy státu upravují i běžné zákony. Například ten o vysokých školách jí přisuzuje jmenování profesorů. A po rozruchu kolem Martina C. Putny se objevil názor, že by této výsady měl být prezident zbaven. Nový zákon o státním zastupitelství zase počítá s tím, že by hlava státu na návrh vlády jmenovala nejvyššího státního zástupce. Jedná se tak hned o tři uvažované změny z poslední doby, které se mohou výrazně dotknout pravomocí prezidenta republiky.  
 
Takovýto postup připomíná pečení dortu pejskem a kočičkou, kdy do něj přidávali suroviny tak, jak je to zrovna napadlo. Výsledkem byl dort, po jehož snědení bolelo břicho.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

13:04 Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

Denní glosy Petra Hampla.