Petr Hartman: Bárta byl zadržen policií

01.11.2013 21:31

Obdržet o necelé dvě stovky hlasů víc, nemohla by Víta Bártu na ulici zatknout policie. Získal by poslanecký mandát a chránila by ho imunita. Minimálně do doby, než by jeho kolegové rozhodli o Bártově vydání k trestnímu stíhání.

Petr Hartman: Bárta byl zadržen policií
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Pokud by nesouhlasili, museli by si policisté počkat až do doby, než by mu skončilo funkční období. Úsvit přímé demokracie v Plzeňském kraji žádný mandát nezískal a Vít Bárta byl zatčen. Co k tomu policii vedlo, o tom se pouze spekuluje. Oficiální informace jsou kusé a omezují se na prohlášení, že s ohledem na zákon o ochraně utajovaných informací nemůže státní zastupitelství nic potvrdit a nic komentovat.  

Z útržků, které pronikají do médií, je pravděpodobné, že s Bártovým zadržením souvisí i zatčení vedoucího odboru analytiky a informatiky protikorupční policie Jana Petržílka. Ten předtím pracoval v Bezpečnostní informační službě a měl přístup k citlivým informacím, které měly unikat ven.  

Týká se to i odposlechů komunikace mezi bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem a kontroverzním podnikatelem Romanem Janouškem. Z jejich dialogů mohl člověk pochopit, jakým nestandardním způsobem byla také řízena pražská radnice. Odposlechy měla získat bezpečnostní agentura ABL, kterou tehdy vlastnil právě Bárta.  

Ten pomocí Věcí veřejných vstoupil do vysoké politiky. V ní někdy rozhoduje více množství kompromitujících informací než síla myšlenek. Řeč je o sledování aktivit politiků nebo úředníků a shromažďování takovýchto materiálů pro dobu, kdy se budou hodit. Podobné zboží představuje lukrativní byznys a různé bezpečnostní agentury je mohou mít na skladu a mohou je dodat. Bártovo zadržení tak může souviset s takovýmto počínáním.  

Ostatně v době, kdy Věci veřejné byly ještě součástí vládní koalice, vypukla aféra týkající se sledování některých aktivistů a komunálních politiků na Praze 11, do které měla být zapletena firma ABL. Soukromé bezpečnostní agentury totiž v rámci své činnosti běžně shromažďují pro různé osoby nebo firmy informace. Pohybují se přitom často na hraně zákona.  

Zadržení Víta Bárty může vyvolat dojem, že v souvislosti s citlivými materiály mohl tentokrát tuto hranici překročit. Vzhledem k naprostému nedostatku hodnověrných informací o tom však lze jen spekulovat.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

13:04 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

Oswald Spengler, německý filosof dějin (25. května 1880, Blankenburg – 8. května 1936, München), do …