Petr Hartman: Další sněmovní vyšetřovací komise, tentokrát k Opencard

20.03.2014 18:58

Co mají společného například Poldi Kladno, Telecom, CME, IPB? Vyšetřovací komisi, kterou měli potřebu zřídit poslanci. Byli přesvědčeni o tom, že tím přispějí k lepší práci orgánů činných v trestním řízení, které se zabývaly zmiňovanými případy.

Petr Hartman: Další sněmovní vyšetřovací komise, tentokrát k Opencard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Terminál pro nahrávání zakoupených kupónů do Opencard

Jak ukázala realita, nebylo tomu tak. Činnost takovýchto komisí většinou pouze demonstrovala, že zákonodárci mají o problematické kauzy zájem. Někdy kvůli tomu, aby získali plusové body u voličů. Jindy mohla být hlavní motivací pro vznik vyšetřovací komise snaha dostat vývoj konkrétního případu pod politickou kontrolu.  

Bez ohledu na skutečnou motivaci byl výsledek v drtivé většině podobný. Komise vydala nějakou závěrečnou zprávu, ve které popsala obecně známé skutečnosti. Práci policie a státního zastupitelství tím nijak zásadně nepřispěla.  

Ostatně bývalý pražský primátor Pavel Bém v médiích otevřeně přiznal, že podobné komise na magistrátní úrovni vždy rád vytvářel v momentu, kdy chtěl někoho pozlobit spíš než něco vyřešit, nebo tím hodlal nakrmit média, aby měla o čem psát. Přitom právě jeho osoby by se mohla dotknout sněmovnou nejnověji odsouhlasená vyšetřovací komise. Ta by měla prověřit okolnosti kauzy Opencard. 

Tento projekt vznikl právě v době, kdy byl Pavel Bém primátorem. Přitom policie se momentálně zaměřila na ty pražské politiky, kteří nestáli u zrodu problematického projektu, ale snažili se vyřešit problémy, které způsobili jejich předchůdci. Lidé typu Pavla Béma v celém případu vystupují zatím pouze jako svědci. Vznik sněmovní vyšetřovací komise jim těžko způsobí neklidné spaní.  

Mírně znervóznit by mohli pouze někteří policisté a státní zástupci. Těm by politici mohli vyčítat, že například z klíčového a původně utajeného svědka vyrobili jednoho z obviněných a momentálně nepravomocně odsouzených. Zároveň by komisi mohlo zajímat, proč se za problémy kolem Opencard mají zodpovídat pouze ti pražští politici, kteří se snažili kontroverzní projekt udržet při životě a minimalizovat tím škody a ne ti, kteří umožnili jeho vznik. Přitom bez jejich přinejmenším tolerance by takovýto problematický projekt nemohl dlouhodobě fungovat.   

Ministryně spravedlnosti Helena Válková v této souvislosti dokonce prohlásila, že i právnímu laikovi je jasné, že skuteční viníci stíháni nejsou. Aby tomu bylo jinak, to nemůže nařídit ani ministryně a jen těžko to může změnit práce sněmovní vyšetřovací komise. Policie by musela shromáždit důkazy, které by stíhání bývalého vedení hlavního města umožnily. To v tuto chvíli není příliš pravděpodobné.  

Na počátku vyšetřování se policii nepodařilo dostat k důležitým datům, která by pomohla rozkrýt pozadí celého případu. Mohl za to únik informací, který zmařil prohlídku v kancelářích magistrátu. V momentu zásahu už byla z počítačů vymazána všechna důležitá data. Také kvůli tomu se před soudem ocitlo jen několik úředníků a žádný politik zodpovědný za vytvoření projektu Opencard. Bylo by velkým překvapením, kdyby na tom něco zásadního změnila práce vyšetřovací komise, jejíž vznik právě odsouhlasila sněmovna.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Kdo koho jak ždímá

11:24 Zbyněk Fiala: Kdo koho jak ždímá

Evropská komise zahajuje činnost střediska, ze kterého bychom se mohli konečně dozvědět, jaké jsou …