Petr Hartman: Gauck mírnil Zemana

27.06.2013 9:43

Velmi netradičního postupu prezidenta republiky Miloše Zemana při sestavování vlády si v zahraničí všimla nejenom média, ale i někteří významní politici.

Petr Hartman: Gauck mírnil Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka premiérem

Hlava státu se o tom mohla osobně přesvědčit při setkání s německým spolkovým prezidentem Joachimem Gauckem. Ten měl svého českého kolegu upozornit na to, že by v neklidných časech měl působit jako moderátor a usmiřovatel. Neměl by být druhou vládou v zemi. Alespoň se toto vyjádření objevilo na oficiálních internetových stránkách úřadu spolkového prezidenta. Miloši Zemanovi se zatím daří pravý opak. Svým počínáním ještě více vyostřil současnou politickou krizi. 

Německému prezidentovi by tak snad mohl oponovat pouze tím, že není druhou vládou v zemi. Naopak se zasloužil o to, aby v České republice vznikl nový kabinet, pro který se nejlépe hodí přívlastek prezidentský. Hlavně kvůli tomu, že byl vytvořen bez spolupráce s politickými stranami, které mají významné zastoupení v dolní parlamentní komoře. Právní experti se přou o to, zda je takovýto postup v současné situaci slučitelný s českou ústavou a zda neodporuje jejímu smyslu. Někteří politici alespoň proti tomuto postupu hlasitě protestují a přemýšlí o tom, jak mu čelit. 

Zároveň se v parlamentu pomalu formuje hradní koalice, která by pro Rusnokův kabinet mohla hlasovat při jednání o důvěře. Takováto podpora svým způsobem vyjadřuje souhlas s postupem prezidenta. Zároveň vytváří precedent pro chování hlavy státu při vyjednávání o vzniku kabinetu po následujících volbách. Prezident s jejich výsledkem může naložit po svém a nebrat v potaz většinu. 

Formování prezidentské vlády v systému, kdy se legitimita kabinetu odvozuje od většiny ve sněmovně, výrazně vybočuje z pojetí parlamentní demokracie. Pokud bude tento postup vnímán jako běžný, může to její fungování ohrozit. Ukazuje se, že to část politické reprezentace příliš neznervózňuje. Naopak se to snaží využít k vnitrostranickým bojům v ČSSD, k vyřizování si účtů s nepopulární Nečasovou vládou, nebo k vylepšení své málo významné pozice na tuzemské politické scéně. 

Asi jí chybí patřičný odstup, který má německý spolkový prezident Gauck. Jeho výrok směrem k Miloši Zemanovi dokazuje, že to považuje za závažný problém. Nebývá totiž obvyklé, aby se představitelé jiných států vyjadřovali k politickému dění v cizí zemi.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …