Petr Hartman: Kubice a Lessy

14.01.2012 12:53

Mezi ministrem vnitra a policejním prezidentem nepanují dlouhodobě dobré vztahy. Naopak to vypadá na to, že se Jan Kubice snaží Petra Lessyho zbavit.

Petr Hartman: Kubice a Lessy
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy

Názorným příkladem může být rozhodnutí ministra, aby Generální inspekce bezpečnostních sborů prověřila odměny, které policejní prezident rozdal svým podřízeným. Podle Kubiceho Lessy nerespektoval limit, který stanovil. Vzhledem k tomu, že vyplacené peníze lze dohledat, nebude mít inspekce příliš složitou práci. Sám Lessy připouští, že někteří lidé dostali odměny převyšující limit o pár desítek tisíc. Jeho slova vyznívají paradoxně v konfrontaci s tím, že praxi vysokých odměn sám veřejně kritizoval a hlavně s nastavenou maximální částkou souhlasil. Petr Lessy tím nabídl poměrně lacinou záminku pro další kritiku na svoji adresu.

Navíc nemusí zůstat pouze u ní. Pokud by tímto chováním spáchal trestný čin, musel by post policejního prezidenta opustit. V případě příliš vysokých odměn by však mohlo jít maximálně o nějaký kárný postih. Ten Lessymu hrozí i kvůli výrokům na adresu vedení zlínské policie. Týkaly se vyšetřování členů tzv. Toflova gangu. Konkrétně jeho příslušníka, který byl kdysi členem policejní inspekce a měl jít na ruku náměstkovi zlínské policejní správy. Pokud by v obou případech bylo shledáno, že se Lessy dopustil přestupku, mohl by následovat trest. Mohl by přijít o odměny, o část platu, nebo by mu mohla být udělena důtka. Pokud by se kázeňské prohřešky opakovaly, mohl by Lessy přijít o hodnost, což by znamenalo, že by nesplňoval předpoklady pro výkon funkce policejního prezidenta. Ten je sice prakticky neodvolatelný, ale určitým způsobem může být o tuto funkci připraven. Zdánlivě banální spor o příliš štědré odměny tak může v těchto souvislostech nabrat na významu.

Ostatně ministr vnitra Jan Kubice už na začátku prosince loňského roku vyzval Petra Lessyho k rezignaci. Odůvodnil to rozdílnými názory na reformu policie a špatnou vzájemnou komunikací. Policejní prezident nakonec souhlasil se zrušením jednoho postu náměstka a spor se uklidnil. Nejnovější vývoj ukazuje, že pouze na chvíli. Napjaté vztahy mezi oběma muži nejsou dobrou správou pro policejní sbor. Ten potřebuje určitou stabilitu a rozkývané křeslo policejního prezidenta k ní nepřispívá. Zároveň to oslabuje Lessyho v jeho hlavním poslání. Tím by mělo být odrážení nejrůznějších politických tlaků. Pro práci policie by totiž nemělo být podstatné, kdo je momentálně včele ministerstva vnitra, ani to, zda je u moci pravicová nebo levicová vláda.

V českých podmínkách je tomu spíše naopak. Příkladem mohou být opakované spory o obsazení postu policejního prezidenta. V případě snahy o odvolání Lessyho předchůdce Oldřicha Martinů se situace vyhrotila až do podoby vládní krize, kterou musel řešit prezident republiky Václav Klaus. Výsledkem byla rezignace Martinů a následně instalování jeho nástupce Lessyho. Pod jeho vedením k zásadnímu zlepšení fungování policie zatím nedošlo. Namátkou stačí zmínit nejrůznější úniky informací ze spisů, nebo vyšumění některých případů do ztracena.

Standardní by neměly být ani schůzky typu vypití sklenky limonády s politiky v restauraci, které mohou vyvolávat nejrůznější spekulace. Řeč je o náměstku policejního prezidenta Vladislavu Husákovi. Ten se potkal v Obecním domě v Praze s politiky a podnikateli, kteří mají vazby na pražskou radnici a byli různým způsobem spojováni s klientelismem a s korupcí. Pokud by v policejních řadách panovala správná atmosféra, bylo by podobné setkání naprosto nemyslitelné. V případě, že by ke zmiňované schůzce přece jenom došlo, následoval by automaticky odchod z vysoké funkce. Husák v ní zůstal, a dokonce se o něm nejnověji uvažuje jako o budoucím šéfovi severočeské policie.

Tlak Kubiceho na Lessyho tak může vycházet z jeho domněnky o tom, že policejní prezident může představovat žábu na prameni, která brání vytrysknutí proudu vyšetřování závažných případů dotýkajících se nejvyšších pater tuzemské politiky. Ostatně takovýto dojem by mohla vyvolat Kubiceho odpověď na jednu z otázek v rozhovoru pro týdeník Respekt. Cituji: „Nerozumím, proč se tu například deset let vyšetřuje Mostecká uhelná a k ničemu to nevede, zatímco ve stejné kauze sděluje švýcarské státní zastupitelství obvinění konkrétním osobám.“ Konec citátu ministra vnitra Jana Kubiceho a možná začátek konce Petra Lessyho na postu policejního prezidenta. 

Publikováno se svolením vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…