Petr Hartman: Lessy opět prezidentem

08.01.2014 14:41

Postavení policejního prezidenta je podle zákona pevné. Pokud sám nerezignuje, lze ho jen obtížně odvolat. Toto tvrzení v konfrontaci se současným děním kolem Petra Lessyho a Martina Červíčka může působit směšně.

Petr Hartman: Lessy opět prezidentem
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Lessy

Přesto jsou pravidla pro odchod policejního prezidenta z funkce nastavena tak, že ho jednoduše nelze odstranit. Musel by například spáchat trestný čin, nebo kvůli kázeňským prohřeškům by musel přijít o hodnost, a tím by nesplňoval podmínky pro výkon této vysoké funkce. V neposlední řadě musí být policistou. „Civil“ ženám a mužům v policejních uniformách velet nemůže.

Jak ukazuje praxe, v tuzemských poměrech ani takto striktně nastavený systém šéfa policie před nejrůznějšími politickými tlaky stejně nechrání, protože je účelově využíván. Výsledkem je skutečnost, že když se policejní prezident znelíbí ministrovi vnitra, dokáže ho z této funkce odstranit.

Názorně to předvedl Jan Kubice. Ten se snažil Lessyho delší dobu pod nejrůznějšími záminkami zbavit. Lessy nakonec čelil obvinění z pomluvy a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Proto byl nucen ukončit služební poměr. Tím přišel o post policejního prezidenta. Kubice hned do uvolněného křesla posadil Martina Červíčka. Byť s rizikem, že soudní proces není u konce a může vyústit v Lessyho návrat. K čemuž také došlo. Byť právní rozbory nepřikazovaly jednoznačně ministrovi vnitra Martinu Pecinovi, aby Lessyho k policejnímu sboru vrátil. On to udělal a v momentu, kdy si Lessy znovu navlékl uniformu, byl z něj opět policejní prezident.

Pecina tak svým dílem přispěl k tomu, že Česká republika až do úterý měla takovéto prezidenty hned dva. Nyní bude mít jednoho, i když možná pouze dočasně. Martin Červíček se proti tomuto postupu bude bránit, alespoň to tvrdí jeho právní zástupce. Za pár týdnů či měsíců by se teoreticky do funkce policejního prezidenta mohl vrátit i on.

To už by včele ministerstva měl být Milan Chovanec. Ten si snad bude v této záležitosti počínat zdrženlivěji než jeho předchůdci. Minimálně do definitivního právního vyřešení Červíčkova vynuceného odchodu z postu policejního prezidenta by v této souvislosti neměl činit žádné nezvratné kroky.

Ani v momentu, kdyby Lessy po nástupu nové vlády rezignoval. Teoreticky by tím sice otevřel cestu pro jmenování nového člověka, který by vyhovoval Chovancovi. Prakticky by tím umožnil opakování současné situace. Jen s tím rozdílem, že by v čele policie byla nově dosazená osoba a tím, kdo by se do nejvyšší policejní funkce vracel, by tentokrát nebyl Petr Lessy, ale Martin Červíček.

Milan Chovanec toto nebezpečí vnímá a nehodlá napodobit Jana Kubiceho nebo Martina Pecinu.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…