Petr Hartman: Odklon Kocourka k obvinění

29.05.2012 21:36

Na podzim loňského roku upozornila média na záhadné zbohatnutí matky tehdejšího ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka. Jak ona, tak i její syn nedokázali hodnověrně vysvětlit, odkud miliony pochází.

Petr Hartman: Odklon Kocourka k obvinění
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Exministr Martin Kocourek

Kocourek nakonec vyrukoval s verzí, že jde o jeho osobní a rodinné úspory, které zatajil při rozvodovém řízení. Tehdejší ministr použil místo slova zatajil výraz odklonil. Tím sice přiřadil tomuto slovu nový význam, to ale bylo vše, čeho svým vysvětlením docílil. Jeho historka totiž nepůsobila vůbec věrohodně. Nepředložil žádné dokumenty, které by dokázaly, že si tyto peníze legálně vydělal, případně je zdědil. Zároveň není pravděpodobné, že by sumu několika milionů mohl ušetřit.  

Pod tlakem médií byl nakonec donucen rezignovat na ministerský post. Zároveň přiznaným odklonem nabídl své bývalé manželce příležitost, jak získat v soudním sporu další miliony, o kterých patrně neměla ani tušení. Jak ukazují nejnovější informace z policie, zhruba po půl roce od vypuknutí aféry si nyní vysloužil obvinění. Má se týkat poškozování věřitele. Kvůli tomu se může Kocourek ocitnout až na osm let za mřížemi. Pochopitelně nemusí. Zatím není jisté, zda se jeho případ dostane až k soudu a zda skutečně skončí pravomocným verdiktem, který pošle Kocourka do vězení. Ostatně jeho advokát staví obhajobu na tvrzení, že jde o účelové obvinění, které prý v případě jeho klienta převádí institut manželství do roviny obchodních závazků.  

Tento spor se může proměnit v dlouhou právní bitvu. Přesto by neměla být pro veřejnost na celé kauze tím nejdůležitějším. Podstatné je, jaký je původ peněz, které dostaly Kocourka do potíží. A to zatím není jasné. Jedinou jistotou je, že jejich nabytí nemůže bývalý ministr uspokojivě doložit tak, aby vyvrátil podezření z korupce. Neměl by být problém, aby policie zmapovala peněžní pohyby na účtech Kocourka i jeho matky a zdokumentovala, odkud a případně kam se finance přelévaly.  

Je zajímavé, že pokud se politici dostanou s vysvětlováním původu peněz do úzkých, často se vymlouvají na své příbuzné. Tak například miliony, které policie našla při prohlídce u Davida Ratha, patřily údajně jeho otci, který je za svůj život našetřil. Stanislav Gross se pokusil čelit nejasnostem kolem financování bytu na Barrandově historkou o tom, že mu na něj půjčil strýc Vik. Michal Kraus si zase miliony na podnikání s kakaem údajně půjčil od svého známého a přes účet své matky je poslal do Ghany. Bohuslav Sobotka nejasnosti kolem pořízení bytu vysvětloval jednak dlouholetými úsporami, jednak využíváním peněz z poslaneckých náhrad. Podobně argumentoval i Libor Ambrozek a vehementně se snažil média přesvědčit o tom, že s jejich pomocí si mohl výstavbu domu za deset milionů dovolit.  

Miloslav Vlček zase financoval pořízení luxusní chaty údajně půjčkou od svého asistenta, kterému nakonec vrátil peníze v papírovém pytlíku, a tím se dostal do konfliktu se zákonem o praní špinavých peněz. Michal Babák přesvědčivě nevysvětlil, jak mohl získat miliony, které věnoval na financování Věcí veřejných.  

Seznam politiků, kteří měli problémy s vysvětlováním původu peněz by mohl pokračovat. Zařadil by se na něj například i současný ministr financí Miroslav Kalousek. Ten léta odmítal prozradit, kde sehnal peníze na dům v Bechyni. Tvrdil, že jde o půjčku. Od koho, to nechtěl vysvětlit. Po zastřelení jeho švagra, kterým byl kontroverzní podnikatel Kašák, prohlásil, že to byl on.  

Z tohoto úhlu pohledu může být Martin Kocourek relativně v klidu. Byť politici nepřišli s uspokojivým vysvětlením, kde peníze získali, policie nic nezjistila. Takže bývalému ministrovi průmyslu a obchodu hrozí paradoxně větší nebezpečí kvůli vymyšlené historce s odklonem, která mohla finančně poškodit jeho bývalou manželku. Kdyby nic nevysvětloval, policejnímu obvinění by v současné době nečelil.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…