Petr Hartman: Ohrožená Válková má přemluvit soudce

06.02.2015 17:24

Navštíví-li vážně nemocného kněz, může to být vnímáno jako signál, že mu do konce života už zbývají pouze chvíle. V hnutí ANO může v politické rovině v této roli vystupovat jeho předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek.

Petr Hartman: Ohrožená Válková má přemluvit soudce
Foto: ANO
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Když na ministerstvu dopravy zavítal za opakovaně kritizovaným Antonínem Prachařem, následovala ministrova rezignace. V těchto dnech Jaroslav Faltýnek zamířil za ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou. Rovněž jí jsou vyčítány chyby, kterých se dopouští při vedení resortu.

Nelze se proto divit spekulacím, že by ve funkci mohla skončit. Ty přiživuje poněkud vlažná podpora od Andreje Babiše i od poslaneckého klubu ANO. Kriticky se na adresu Heleny Válkové vyjadřoval rovněž premiér Bohuslav Sobotka.

Vloni v létě dokonce hovořil o poslední šanci, kterou dostala. Pokud by pod jejím vedením nezačal resort lépe fungovat a nezlepšil se jeho obraz v médiích, měly být dny Heleny Válkové na ministerstvu sečteny.

Zatím nejsou a z výroků předsedy vlády i ministra financí se může zdát, že ji ve funkci drží hlavně spor o platy soudců. Těm by kvůli špatně vypočítávanému základu měly být zpětně vyplaceny peníze.

Státní rozpočet by tento omyl měl vyjít na několik miliard korun. Kabinet závazky hradit nechce. Vyhnout se tomu může pouze v případě, že by uspěl s ústavní stížností, která by zrušila povinnost platit chybějící část mzdy soudcům zpětně.

Na Ústavní soud se však může obrátit pouze předseda Okresního soudu Brno-venkov. Politici si představují, že by ho k tomuto kroku měla přemluvit právě ministryně spravedlnosti. Ta by se kvůli tomu mohla ocitnout na velmi tenké hraně, která by oddělovala přesvědčování od nátlaku.

Zároveň by tím premiér přenesl odpovědnost za osud miliard korun na ministryni spravedlnosti, byť s chybným vypočítáváním platů soudců nemá prakticky nic společného. Konkrétně pouze to, že justice spadá do její kompetence.

Základ pro výpočet vycházel z dat statistického úřadu a zpracovávali je na ministerstvu práce a sociálních věcí. Helena Válková nemůže ovlivňovat rozhodování soudů v této kauze, ani svobodnou vůli jednotlivých soudců domáhat se nápravy chybně určené mzdy a uhrazení rozdílu vzniklého špatným výpočtem.

Apel na ženy a muže v talárech, aby se peněz vzdali a zachovali se státotvorně, působí poněkud falešně. Například v konfrontaci s hospodařením státu, kterému utíkají různým způsobem miliardy.

Je to asi stejné, jako kdyby někdo platil léta vyšší daně, než mu mělo být správně vyměřeno. Dotčený by u soudu uspěl se žalobou. Stát by chybu uznal a souhlasil s tím, aby nyní platil nižší daně. Zároveň by se ho snažil přesvědčit, aby peníze, o které v minulosti přišel, už nechtěl zpět.

Helena Válková tak má před sebou těžko splnitelný úkol. Z reakcí politiků by se mohlo zdát, že si toho jsou vědomi a že jim příliš nevadí ji případně obětovat. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…