Petr Hartman: Pospíšil si mandáty nechá

04.02.2014 18:58

Téměř 27 procent hlasů v Plzeňském kraji získala ODS v regionálních volbách pod vedením Jiřího Pospíšila. Byl to suverénně nejlepší výsledek občanských demokratů. S výjimkou středních Čech se nikde nedostali výrazně nad deset procent. Jiří Pospíšil v těchto volbách v říjnu 2012 obdržel téměř dvaačtyřicet procent preferenčních hlasů.

Petr Hartman: Pospíšil si mandáty nechá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Dokázal to v době, kdy ODS byla součástí mimořádně nepopulární koaliční vlády. Pospíšil byl z ní odstraněn v červnu téhož roku, v momentu kdy patřil k nejpopulárnějším politikům v zemi. Oficiální důvody ukončení jeho působení v čele ministerstva spravedlnosti nebyly příliš věrohodné. Konec Pospíšilova vládního angažmá byl spojován spíše s kroky, které činil v soustavě státního zastupitelství. Některé personální změny přispěly k jeho lepšímu fungování a posílily jeho nezávislost.  

V této souvislosti je paradoxní, že to byl právě Jiří Pospíšil, kdo do některých funkcí instaloval lidi typu Vlastimila Rampuly, kteří jeho činnost spíše spojovali s nejrůznějšími politickými tlaky, než aby je odráželi. V souvislosti s Pospíšilovým působením v resortu spravedlnosti lze rovněž připomenout jeho podporu tehdejší nejvyšší státní zástupkyni Renatě Vesecké v souvislosti s kontroverzním ovlivněním průběhu kauzy Jiřího Čunka.  

Zkrátka působení Jiřího Pospíšila ve vládě nebylo černobílé. Jeho snaha rozvázat ruce justici kontrastovala s blízkou vazbou na kontroverzního politika mediálně přiřazovaného do kategorie tzv. kmotrů Romana Jurečka.  

Podobně nejednoznačně je potřeba nahlížet i na jeho rozhodnutí opustit ODS. Nesouvisí pouze s tím, že by neunesl volební porážku v boji o místopředsednické křeslo na posledním kongresu občanských demokratů. Spíše je výsledkem dlouhodobějšího procesu, ve kterém si Jiří Pospíšil mohl ověřovat těžko překonatelný rozpor. Na jedné straně se těšil velké důvěře voličů. Svědčily o tom nejenom žebříčky popularity, ale i výsledky voleb. O těch krajských už byla řeč. V době dramatického propadu preferencí dovedl Pospíšil občanské demokraty k téměř jedenácti procentnímu zisku ve volbách sněmovních. Po Praze to byl druhý nejlepší výsledek. Pospíšil zároveň získal téměř 37 procent preferenčních hlasů.  

Dá se z toho vyvodit, že jak v krajských tak i sněmovních volbách pomohl Jiří Pospíšil k relativně slušnému výsledku ODS. Opačně to tvrdit nelze. Přesto byl uvnitř stany velmi nepopulární a svým způsobem nechtěný. Nelze se proto divit tomu, že nevyslyšel výzvy svých bývalých stranických kolegů, aby se získaných mandátů vzdal. Naopak si je ponechal a může jich využít v případu, že by se rozhodl změnit politické angažmá.  

Kdysi opustil potápějící se Občanskou demokratickou alianci a posunul se do ODS. Nyní by mohl od občanských demokratů zamířit do TOP 09. Z některých výroků Miroslava Kalouska se zdá, že by to místopředseda této strany docela přivítal.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…