Petr Hartman: Praha bude mít primátorku

01.11.2014 13:28

Prostě to zařídíme. Pokud se ptáte kdo a co, potom si vzpomeňte na předvolební kampaň hnutí ANO v Praze.

Petr Hartman: Praha bude mít primátorku
Foto: ODS
Popisek: Adriana Krnáčová

Slovem prostě doprovázelo každý slib. Nyní nastává doba, kdy může dokázat, zda jde skutečně a zároveň prostě zlepšit kvalitu života v Praze, zařídit komfortnější dopravu, průhlednější hospodaření, nebo bezpečnější hlavní město.

Naplnit tato očekávání by měla Adriana Krnáčová. Ta jako první žena usedne do primátorského křesla. Bude se moci opírat o velmi křehkou většinu. Když se k tomu přidá její politická nezkušenost, bylo by velkým překvapením, kdyby ve vedení hlavního města vydržela celé čtyři roky. 

Ostatně nebýt sporů Andreje Babiše s Janem Kaslem, primátorkou by se nestala. Její dosavadní vystupování zároveň vyvolává dojem, že je spíše prodlouženou rukou šéfa hnutí ANO, než silnou politickou osobností.

Jak hladce se ocitla na prvním místě kandidátky ANO v Praze a tím i v pozici kandidátky na primátorku, stejně rychle může být obětována. V případě, že se jí nepodaří naplnit očekávání lidí, což by mohlo snižovat popularitu hnutí a ohrožovat politickou kariéru Andreje Babiše. 

Předvolební kampaň a sliby, že Praha bude hospodařit průhledně, že se odstřihne do tzv. politických podnikatelů a že si poradí s dědictvím svých předchůdců, které se dá zhmotnit například do tunelu Blanka a do projektu Opencard, vytvářejí Krnáčové velmi těžkou výchozí pozici. 

Zapadají totiž do atmosféry charakterizované průzkumy veřejného mínění před volbami.

Publikovaná čísla vyjadřovala touhu nemalé části voličů po změně. Před čtyřmi lety si ji lidé zhmotňovali s TOP 09, letos na podzim zase s hnutím ANO. To by své sliby mělo prosazovat mimo jiné ve spolupráci se sociálními demokraty. 

Přitom na pražské úrovni si v ČSSD zachovali výrazný vliv lidé, kteří se léta pohybují v komunální politice a různým způsobem asistovali u vládnutí nad hlavním městem, které bylo provázeno korupcí a skandály. 

Příliš optimismu nemůže nová primátorka čerpat ani z toho, že volební lídři koaličních partnerů se do vedení hlavního města nehrnou. Byť to racionálně zdůvodňují, jejich absence může vyvolávat dojem, že příliš nevěří v budoucnost projektu, který právě vytvořili.

Pokud vycházejí ze zkušeností z minulého volebního období, nelze se jim divit. Byť v zastupitelstvu byli pouze reprezentanti čtyř uskupení, měnilo se vedení hlavního města hned tři krát. Po podzimních volbách se čistě matematicky nabízí daleko více variant. Následující měsíce ukáží, kolik z nich se uplatní v praxi. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…