Petr Hartman: Prezident stvrdil o 3 procenta vyšší platy poslanců

23.12.2014 11:11

Podpis prezidenta republiky definitivně zabránil tomu, aby poslanci a senátoři pobírali od nového roku základní plat o 26 procent vyšší ve srovnání se současností. Pokud by hlava státu příslušný zákon vetovala, musela by o něm sněmovna znovu hlasovat. Není jisté, zda by to do prvního ledna stihla.

Petr Hartman: Prezident stvrdil o 3 procenta vyšší platy poslanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

V tom případě by začala platit původní úprava. Ta by poslancům a senátorům přilepšila o zmiňovaná procenta. Také tímto způsobem lze veřejnosti vysvětlit, že se platy ústavních činitelů od začátku roku vrací do normálního stavu. Tím nemám na mysli tolik chválené zvýšení o tři procenta.

Běžné není ani určování jejich základní mzdy podle pocitu, zda si ji zaslouží a co by tomu řekli lidi. V tomto duchu došlo před několika lety k zmrazení těchto platů. 

Poslanci tak popřeli logický mechanismus, který jejich příjmy dlouhodobě udržoval ve stále stejném poměru k průměrné mzdě v nepodnikatelské sféře. Pokud klesala, snižoval se i plat zákonodárců. V opačném případě to platilo stejně. Stručně řečeno, politici zmrazením svých příjmů neudělali žádné solidární gesto.

Za nepromyšlený krok a populismus byli po zásluze potrestáni tím, že se svým finančním ohodnocením museli znovu zabývat. 

Rozprava o tom, jakým způsobem vrátit vývoj jejich příjmů do nějakého souladu s průměrnou mzdou, byla plná populismu a také nedostatku odvahy vysvětlit občanům podstatu celé záležitosti. Proto se jak na trhu dohadovali o procentech. Nakonec se zastavili na třech a spokojeně si oddechli, že mají trapnou anabázi za sebou.

Z taktických důvodů lidem raději nevysvětlovali, že nejde o procenta, ale o poměr k průměrnému platu v nepodnikatelské sféře. Příjem zákonodárců bude v příštím roce o 2,25 násobek větší než zmiňovaný průměr. Během následujících let se tento násobek bude zvyšovat. Po roce 2018 se má dostat na 2,75 násobek. Tedy přesně tam, kde byl před nepromyšleným zmrazením.

To, že by nyní tento koeficient způsobil 26 procentní skokový nárůst platů zákonodárců, názorně ukazuje, že příjmy v nepodnikatelské sféře se postupně zvyšovaly. V poměru k nim by tak příjmy poslanců a senátorů zůstaly na stejné úrovni jako v nedávné minulosti a jak tomu bude v nepříliš vzdálené budoucnosti.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla