Petr Hartman: Problémy kolem vyplácení dávek

10.09.2013 7:28

Od začátku loňského roku začaly sociální dávky vyplácet místo obecních úřadů úřady práce. Hlavním smyslem této změny mělo být zjednodušení systému a jeho kvalitnější fungování. Praxe ukázala, že se to úplně nepodařilo.

Petr Hartman: Problémy kolem vyplácení dávek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce pro Prahu

Systém kolaboval a klienti trávili hodiny ve frontách. Úředníci museli vynaložit mimořádné úsilí, aby se dávky dostaly ke všem, kteří na ně měli nárok. Do dnešních dnů neběží výplaty úplně hladce. Proto se nedá jednoznačně tvrdit, že změna vedla k lepšímu. Polemika se rovněž vede o to, zda došlo k finančním úsporám. Měřeno výdaji na zjednodušeně řečeno výpočetní techniku, to neplatí. Před zavedením změny muselo ministerstvo hradit zhruba 600 milionů, po ní asi 800. Zároveň však došlo k propuštění části zaměstnanců, na čemž ministerstvo ušetřilo více než 200 milionů. Vykládat se to dá také tak, že klesly provozní náklady.  

Ministerstvo muselo uzavírat nejrůznější dodatky ke smlouvě, čímž se navyšovala původní cena. Je proto sporné, zda bylo nutné měnit dosavadní systém softwaru. S fungováním nového byly potíže, zaměstnance se nepodařilo na něj včas proškolit a zkušební provoz nemohl zdaleka simulovat běžný režim. Proto zmatků a problémů bylo více, než by při takovýchto příležitostech být mělo.  

V neposlední řadě zadávání takovýchto veřejných zakázek spadalo pod tehdejšího náměstka Vladimíra Šišku. Ten byl posléze policií obviněn z podplácení. Měl se ho dopustit tím, že jedné z firem sliboval zakázky, aby stáhla stížnost u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Firmě se nelíbil způsob, jakým byla odstavena od práce pro ministerstvo. Došlo k tomu po Šiškově nástupu a po zhruba dvaceti letech spolupráce firmy s ministerstvem při dodávkách informačních technologií. Zmiňované správní řízení a případný verdikt mohly ohrozit nově zavedený systém výplaty dávek. Proto se Šiška podle mínění policie rozhodl firmu podplatit tím, že jí nabídl kompenzaci formou jiných zakázek.  

Všechny zmiňované okolnosti přispěly k tomu, že přechod na nový systém vyplácení dávek vyvolal pochybnosti o tom, zda byla změna potřeba a zda byla správně připravena. Zároveň se chystá nový systém, který by měl vyjít státní rozpočet na další stovky milionů korun. Tím se nenaplní ani předpoklad toho, že změna by měla ušetřit peníze daňovým poplatníkům.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Klaus: Přežili jsme slavení dvaceti let v EU, ale…

12:26 Václav Klaus: Přežili jsme slavení dvaceti let v EU, ale…

Denní glosa Václava Klause