Petr Hartman: Průzkumy a blížící se volby

16.09.2013 22:08

Voliči chtějí změnu, neví se však úplně přesně, jakou? Tak by se daly charakterizovat výsledky průzkumu veřejného mínění společnosti STEM, který zkoumal popularitu jednotlivých politických stran na konci letošních prázdnin.

Petr Hartman: Průzkumy a blížící se volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

U zavedených stran většinou klesá, což lze vykládat jako prohlubující se nedůvěru občanů k tradičním politickým subjektům. Byť se sociální demokraté mohou utěšovat čísly, která dokazují, že i přes úbytek příznivců zůstávají největším favoritem blížících se voleb. Publikovaná data odrážejí postoje občanů na začátku měsíce září. Volby se konají až na konci října a v té době mohou být výsledky úplně jiné. Nedošlo by k tomu poprvé a patrně ani naposledy.

O nejistotu se starají především dvě věci. První je skupina lidí, která neví, komu ve volbách odevzdá svůj hlas. Momentálně představuje dvacet procent z dotázaných. Tito lidé se většinou rozhodují na poslední chvíli a jednají impulzivně, tudíž nepředvídatelně. Další z pohledu prognóz rizikovou skupinu tvoří ti, kteří sice v současné době tvrdí, že budou volit konkrétní stranu. Jejich vazba na ni je však velmi mělká a během následujících týdnů se může přerušit. Přízeň těchto lidí se tak těsně před volbami může přesunout.

Zmiňovaná rizika, která mohou vyvolat značné rozdíly mezi čísly z průzkumů a volebními výsledky, neubírají zveřejňovaným datům na zajímavosti. To, zda se strana přehoupla přes pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny, zajímá veřejnost s blížícím se termínem voleb čím dál tím více. Ostatně strany, které v uplynulém volebním období nebyly ve sněmovně, mohou vnímat zdolání pětiprocentní mety jako zásadní posun směrem k zisku mandátů. Lidé toužící po změně se často poohlížejí po uskupení, které si nezadalo s odcházející politickou reprezentací a zároveň má reálnou šanci do dolní parlamentní komory proniknout.

Podle nejnovějších čísel společnosti STEM se to týká Babišova ANO, SPOZ a KDU-ČSL. Objeví-li se jména těchto uskupení i v dalších průzkumech, jejich šance na zisk mandátů vzroste. Pro postoj občanů není důležité, zda se zmiňovaná čísla týkají stranických nebo volebních preferencí. V prvním případě se příznivci zjednodušeně řečeno počítají i z těch, kteří k volbám určitě nepřijdou, což neodpovídá realitě. Mandáty se budou rozdělovat podle skutečně odevzdaných hlasů. Takže ti, kteří by danou stranu podpořili, ale k volební urně se nedostaví, stojí mimo. Pochopitelně stejně důležitá je formulace otázek a výběr respondentů.

Jsou to zdánlivé drobnosti, které však výrazně ovlivňují konečné výsledky. Pro titulky v médiích nejsou podstatné, takže hlavní zprávou pro veřejnost jsou informace o tom, že pravice i ČSSD ztrácí dech a Babišovo ANO posiluje. Byť je to tvrzení značně relativní. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…