Petr Hartman: Sobotka řekl ANO ne

12.10.2013 13:41

ANO ne – to není nějaká alibistická odpověď člověka na otázku, ke které není schopen zaujmout jednoznačný postoj. Naopak je to vyjádření zcela zřetelného stanoviska předsedy sociální demokracie Bohuslava Sobotky k případné povolební spolupráci s hnutím ANO Andreje Babiše.

Petr Hartman: Sobotka řekl ANO ne
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bohuslav Sobotka

Dva týdny před volbami lze očekávat, že podobná slova o tom, s kým se při případném vyjednávání o sestavení vlády bavit a s kým rozhodně nikoli, bude přibývat. V momentu, kdy občané rozhodnou o novém složení sněmovny bude na silná slova zapomenuto. Politici realisticky vyhodnotí situaci a začnou spolupracovat klidně s ještě nedávno úhlavním nepřítelem. 

Mistry takovéto taktiky byli v minulosti Václav Klaus s Milošem Zemanem. V předvolebním boji na sebe brutálně útočili, po volbách se dohodli například v roce 1996 na výměně tolerování menšinové pravicové vlády za křeslo předsedy Poslanecké sněmovny pro Miloše Zemana. Po volbách v roce 1998 si role prohodili. Václav Klaus šéfoval dolní parlamentní komoře a Miloš Zeman vedl kabinet existující pouze zásluhou tzv. opoziční smlouvy. 

Od té doby nelze dopředu vyloučit jakoukoli na první pohled absurdní povolební spolupráci. Nebudou-li se průzkumy volebních preferencí příliš rozcházet s konečnými výsledky, mohlo by se do sněmovny dostat i sedm nebo osm subjektů. V tom případě by se různých kombinací, jakým způsobem složit vládu, nabízelo hned několik. 

Všeobecně se očekává, že vítězem budou sociální demokraté. Záleží však na tom, kolik mandátů získají. Od toho se bude odvíjet vyjednávání o nové vládě. Sociální demokraté mají nyní přece jenom širší koaliční potenciál, než měli v létě 2010 pod vedením Jiřího Paroubka. Proto je nepravděpodobné, že by navzdory volebnímu vítězství skončili v opozici. Prezident republiky Miloš Zeman by si přál, aby se moci ujali sami a jejich menšinovou vládu někdo toleroval, nejlépe SPOZ, nebo komunisté. Bohuslav Sobotka pár dnů před volbami mluví podobně. Podle něj platí projekt jednobarevné vlády, která bude závislá na parlamentní dohodě. Realisticky tak počítá s tím, že ČSSD nezíská nadpoloviční většinu mandátů. Proto podle Sobotky budou potřebovat dohodu s jednou či dvěma stranami. Vydá-li se sociální demokracie cestou menšinového kabinetu, mohlo by být její vládnutí méně stabilní, než kdyby bylo založeno na koaličním základu.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…