Petr Hartman: Tlak na Sobotku se stupňuje

25.07.2013 15:21

Levice by se měla chovat zodpovědně, pokud nechce, aby pan prezident nebyl nucen dát při druhém pokusu příležitost pravici. Zhruba v tomto stylu se kancléř Vladimír Mynář vyjádřil v médiích. Jeho slova by se dala vykládat jako pokus zvýšit šanci Rusnokova kabinetu na to, aby získal ve sněmovně důvěru.

Petr Hartman: Tlak na Sobotku se stupňuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

I kdyby se levice skutečně snažila a podpořila prezidentovu vládu jednohlasně, k úspěchu by to nevedlo. Nezmění-li poslanci na poslední chvíli svůj postoj, většina by měla zvednout ruku proti vládě. Právě hlasování v dolní parlamentní komoře by mělo jasně ukázat, že kabinet je zodpovědný sněmovně a bez souhlasu její většiny nemůže normálně fungovat, bez ohledu na přání přímo voleného prezidenta.

Tím, že dopředu nekonzultoval sestavení kabinetu s představiteli významných politických stran, promarní velmi pravděpodobně první pokus. Z Hradu na veřejnost vypouštěné úvahy o tom, jak by mohla hlava státu naložit s pokusem druhým, naznačují, že si to Miloš Zeman uvědomuje. Očekávaná prohra nemusí být pro něj tragédií, naopak může být úmyslnou obětí, která zapadá do promyšleného plánu výrazně oslabit pozici Bohuslava Sobotky v ČSSD.

Sociální demokraté se už nyní štěpí kvůli případné podpoře Rusnokova kabinetu. Zároveň se Zemanovi podařilo vmanévrovat předsedu nejsilnější levicové strany v zemi do nevýhodné pozice. Hlasovat pro prezidentskou vládu by znamenalo posvětit jeho dosavadní postup a udělat ze sociální demokracie hradní stranu, kterou by zprostředkovaně ovládala hlava státu.

Přispějí-li sociální demokraté k neúspěchu Rusnokova kabinetu, budou čelit výtkám, že pomáhají k návratu pravicové koalice. Reagovat by na to mohli tím, že by si řekli o druhý pokus. Ostatně Bohuslav Sobotka opakovaně připouští, že by k tomu mohlo dojít.

Miloš Zeman by se tomu bránit nemusel. Nikdo by mu nemohl vyčítat, že by dal šanci vítězi voleb z roku 2010 a nevěřil by údajné většině bývalé vládní koalice.

Zároveň by Sobotka jen obtížně získal pro svůj kabinet podporu. Po neúspěšné žádosti o důvěru by se ke slovu dostala předsedkyně Poslanecké sněmovny.

Ta by navrhla prezidentovi velmi nepatrně obměněnou sestavu, která byla u moci pod vedením premiéra Nečase.

Většina veřejnosti si to nepřeje a část odpovědnosti by se snesla na Sobotkovu hlavu. Což by mu plusové body nepřineslo a dále oslabilo jeho pozici ve vedení sociální demokracie. Právě k tomu Zemanova strategie kolem sestavování vlády postupně směřuje. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.