Petr Hartman: Vánoční radost z růstu platů

23.09.2014 19:42

Udělat lidem radost před vánočními svátky. Zhruba těmito slovy odůvodnil ministr financí Andrej Babiš rozhodnutí vlády zvýšit od listopadu platy státních zaměstnanců. Přitom kabinet původně počítal s tím, že příjmy těchto lidí vzrostou až od začátku nového roku.

Petr Hartman: Vánoční radost z růstu platů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Vzhledem k načasování tohoto kroku ho lze spíše označit za snahu udělat lidem radost před podzimními volbami. Ta by se potom mohla promítnout do jejich rozhodování, komu odevzdat hlas. Byť to částečně mohl být jeden z důvodů, proč se Sobotkův kabinet rozhodl zvyšovat platy zrovna od listopadu, nelze počítat s tím, že to bude v praxi fungovat.

V průměrných číslech se může nárůst příjmů státních zaměstnanců pohybovat kolem tisícikoruny měsíčně. Ve skutečnosti však řada lidí na průměr nedosáhne, přilepší si v řádu spíše pár sto korun a radostí skákat nebude. Do volebních místností se kvůli tomu občané nepohrnou. Ti, kteří ve státní správě působí už několik let a mají schovanou starší výplatní pásku, si budou moci názorně ověřit, že se ani s vládním přídavkem nedostanou na tuto úroveň.

Plošné zvyšování mezd zároveň nepůsobí motivačně. Příjem by měl vzrůst nejenom těm, kteří odvádějí kvalitní práci, ale také těm, kteří ji šidí. V neposlední řadě nezapadá toto rozhodnutí do strategie vlády podpořit růst tuzemské ekonomiky. Více peněz rozdaných státním zaměstnancům se do spotřeby domácností může promítnout jen částečně a hlavně krátkodobě. Z pohledu trvalého hospodářského růstu jsou podstatnější investice do infrastruktury, do vzdělání a podobně.

Záleží rovněž na tom, zda v konečném součtu kabinet lidem více rozdá, nebo naopak sebere. O tom rozhodne nastavení sazeb nejrůznějších daní a úlevy, které mohou daňový základ snižovat, či placení některých daní odpouštět. Spíše dříve než později se touto oblastí bude muset koalice důkladně zabývat. Spoléhat pouze na příznivý vývoj ekonomiky a lepší výběr daní v souvislosti s rostoucími mandatorními výdaji trvale nelze.

Také z tohoto důvodu může jít v případě státních zaměstnanců o radost, která nevydrží déle než do vánočních svátků. Po nich mohou politici zjistit, že na plnění slibů scházejí peníze. Státní zaměstnanci se o tom v nedávné minulosti mohli názorně přesvědčit. Po sérii úsporných opatření jejich příjmy klesly o zhruba deset procent. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…