Petr Hartman: Velký pátek není svátek

03.04.2015 21:45

Kdo by nechtěl den volna navíc? Odpověď na tuto otázku hledal průzkum, který pro Český rozhlas vypracovala společnost Median. Dospěl k tomu, že zhruba každý třetí dotázaný.

Petr Hartman: Velký pátek není svátek
Foto: Roman Dobusch
Popisek: Velikonoční pomlázka

Tito lidé z nejrůznějších důvodů dávají přednost práci před volnem. Automaticky to neznamená, že by zbytek populace toužil po oslavě významného dne. 

Podobně jako u drtivé většiny dat označených jako státní svátek by příliš nepřemýšlel o tom, proč tomu tak je. Lidé by uvítali, že by nemuseli zamířit do práce a o dalších souvislostech by neuvažovali, možná by je ani nenapadly.

Zmiňované dilema se týká Velkého pátku. Dne, kdy byl ukřižován Ježíš Kristus. Z pohledu křesťanů jsou Velikonoce nejvýznamnějším svátkem v roce. V České republice si je mohou v klidu užít pouze v případě, že si vezmou dovolenou. 

Nepatří-li k pedagogům, kteří spolu s žáky mají prázdniny, případně k poslancům, kteří si volno sami udělali, měli by na Velký pátek pracovat.

Jejich víra je přitom nabádá k pravému opaku. Měli by totiž držet půst a rozjímat. Pohled do kalendáře je však nutí k rozhodování, zda se proti těmto zásadám prohřešit, nebo vyčerpat jeden den dovolené. 

Sejmout z nich nutnost této volby mohou pouze zákonodárci. Jen oni mohou rozšířit počet státních svátků ze současných třinácti na čtrnáct. Tímto rozhodnutím by si připsali kladné body nejenom u věřících. Zmiňovaný průzkum dokazuje, že by pozitivní ohlas zaznamenali rovněž u ateistů.

Další státní svátek by podle dostupných analýz nezruinoval tuzemskou ekonomiku. Lidé si stejně berou dovolenou, nebo jejich produktivita práce bývá nižší než obvykle. V neposlední řadě by politici mohli učinit symbolické gesto na podporu křesťanských hodnot, na kterých je založena naše civilizace. 

Při současném rozložení sil ve sněmovně, by je to nemuselo stát příliš velkou námahu. Vzhledem k postoji většiny sociálních demokratů včele s předsedou a premiérem Bohuslavem Sobotkou, by mohli dát dohromady potřebnou podporu pro prosazení poměrně jednoduchého zákona, který by označil Velký pátek za státní svátek.

Vrátili by mu tím smysl, který měl do padesátých let minulého století, kdy se komunisté rozhodli sebrat Velikonocům původní křesťanský význam a učinit z nich svátky jara. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

15:57 Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

Zdá se, že mainstreamové agentury pro výzkum veřejného mínění tvoří nerozbornou jednotu.