Petr Hartman: Vláda sestavena

06.01.2014 14:51

Bohuslav Sobotka má k dispozici kompletní vládní tým. Kdo ho konkrétně tvoří, o tom se lze zatím pouze dohadovat. Jména oficiálně zveřejnit nehodlá, protože je chce nejprve oznámit prezidentovi republiky.

Petr Hartman: Vláda sestavena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Je to jednak slušnost, jednak součást taktiky. Na Sobotkově seznamu by se totiž měli vyskytovat lidé, kteří by mohli u Miloše Zemana narazit na odpor. Řeč je o Lubomíru Zaorálkovi, Vladimíru Špidlovi nebo Jiřím Dienstbierovi. Hlava státu by měla přijmout návrh premiéra a předložené ministry jmenovat. Může však svůj krok různým způsobem oddalovat a zkoušet, zda nakonec budoucí předseda vlády neustoupí a nenabídne jiné kandidáty.

Vzhledem k tomu, že seznam členů nového kabinetu zatím není oficiálně zveřejněn, nechal si Bohuslav Sobotka určitý manévrovací prostor. To neznamená, že by nikoho ze tří jmenovaných sociálních demokratů do vlády neprosadil. Přesto nelze vyloučit, že by v rámci kompromisu mohl alespoň jednoho z nich obětovat.

Svoji pozici posílí až v momentu, kdy bude skutečně jmenován premiérem. K tomuto kroku se Miloš Zeman v následujících hodinách zatím nechystá. Tím prodlužuje fungování prezidentské vlády pod vedením Jiřího Rusnoka. Zároveň se tím nedostal do pozice, že by jako hlava státu dostával návrhy od nového premiéra.

V neposlední řadě se Miloš Zeman nechal slyšet, že se hodlá odděleně sejít s předsedy budoucích koaličních stran. Údajně se chce přesvědčit o tom, že jejich uskupení skutečně ve sněmovně podpoří rodící se kabinet. Vzhledem k tomu, že se pravidelně setkává s Bohuslavem Sobotkou a v uplynulých dnech hovořil i s Andrejem Babišem a Pavlem Bělobrádkem, mohl se o tom s nimi už dávno pobavit. Navíc v pondělí bude podepsána koaliční dohoda a představitelé ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL by museli být sebevrazi, kdyby svůj podpis připojili s vědomím, že tak činí navzdory svým stranickým kolegům.

I na začátku nového roku jsme tak svědky pokračující snahy prezidenta republiky znepříjemnit Bohuslavu Sobotkovi politický život. Pokud se Zemanovi nepodaří získat spojence v Andreji Babišovi nebo Pavlu Bělobrádkovi, nemůže se mu to podařit natolik, aby ho nemusel jmenovat premiérem.

Pochopitelně pod podmínkou, že se nechce zapsat do dějin České republiky jako první prezident, který nebyl schopen jmenovat vládu, která by ve sněmovně získala důvěru. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…