Petr Hartman: Zamíří česká polní nemocnice do Jordánska?

18.02.2015 21:39

Má-li armáda České republiky působit v zahraničí, potřebuje k tomu souhlas parlamentu. Ten ho většinou neuděluje na každou akci zvlášť.

Petr Hartman: Zamíří česká polní nemocnice do Jordánska?
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok, ilustrační foto

Obě parlamentní komory probírají najednou působení v řadě vojenských misí například v rámci sil NATO nebo Evropské unie. Zároveň se to týká časového horizontu v řádu let.

Na podzim loňského roku se proto poslanci a senátoři zabývali akcemi plánovanými na léta 2015 až 2016. V tomto materiálu se neobjevila ani zmínka o tom, že by se připravovalo vyslání polní nemocnice mimo území České republiky.

Nelze se proto divit překvapení představitelů armády, že by měla v dohledné době zamířit do Jordánska. O tomto záměru zatím nemají žádné informace a vlastně ani mít nemohou. Začít připravovat polní nemocnici na přesun do této části světa by bylo v tuto chvíli předčasné.

Prezident republiky Miloš Zeman sice veřejně prohlásil, že z Královéhradeckého kraje nejspíše odebere zmiňovanou nemocnici a ta půjde do Jordánska.

Pochybnosti, skrývající se ve slově „nejspíše“, a použití budoucího času názorně dokazují, že tento výrok je zatím vzdálen realitě. Mimo jiné kvůli tomu, že o to dosud nepožádalo Jordánsko a možná ani netuší, že něco takového by byla Česká republika ochotna nabídnout.

V neposlední řadě vysílání jakýchkoli vojenských jednotek do zahraničí není v kompetenci hlavy státu, byť je dle ústavy vrchním velitelem ozbrojených sil.

Výrok Miloše Zemana týkající se možného nasazení polní nemocnice do Jordánska rozšířil řadu těch, u kterých by bylo lepší, kdyby je vůbec nevyslovil.

Je paradoxní, že se takto vyjádřil pouhý den po tzv. koordinační schůzce, na které se sešel mimo jiné s předsedou vlády, ministrem zahraničí a obrany, nebo s šéfy obou parlamentních komor.

Setkání mělo sladit vystupování čelných představitelů země v souvislosti s důležitými mezinárodními problémy. Určitý soulad jejich výroků by měl přispět k lepší čitelnosti země, a tím i její důvěryhodnosti v očích spojenců v NATO a Evropské unii.

Kuriózní je, že o polní nemocnici se na této schůzce mluvilo, ovšem bez jednoznačného závěru o jejím vyslání. Přesto se prezident rozhodl vypustit tuto informaci na veřejnost.

Českým diplomatům tím na rozdíl od některých výroků k situaci na Ukrajině či k boji s islámskými extremisty práci nepřidělal.

Slova o polní nemocnici přesto názorně dokazují iluzornost představy o tom, že bude Miloš Zeman respektovat vládní pojetí zahraniční politiky a svými výroky nebude do této sféry vnášet zmatek. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…