Petr Hartman: Zdivočelí státní zástupci a poslanecké trafiky

26.07.2013 22:18

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman má sice jiný názor na vyjmutí bývalých poslanců z pravomoci orgánů činných v trestním řízení než Nejvyšší soud, přesto musí jeho verdikt respektovat. Proto mu nezbylo nic jiného než v souladu s ním zrušit usnesení o jejich trestním stíhání.

Petr Hartman: Zdivočelí státní zástupci a poslanecké trafiky
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

Zároveň to neznamená, že by tato kauza definitivně skončila. Naopak se očekává dlouhá právní bitva. Vrchní státní zástupce Ivo Ištván do ní vstupuje v nevýhodné pozici. Pokud by chtěl znovu pány Tluchoře, Fuksu a Šnajdra obvinit, bude muset tento postup opřít o jiné důkazy než ty, které jsou kryty imunitou. Problém je v tom, že to si Ištván myslel i o těch původních.  

Proto pokud by dospěl k závěru, že bývalé poslance by mohl znovu obvinit, měl by svůj názor opět zkonfrontovat s Nejvyšším soudem. Tento postup mu doporučuje Pavel Zeman. Jeho obezřetnost a dosavadní vývoj kauzy dokazují, že se státní zástupci neutrhli ze řetězu, ani nezdivočeli. Pochopitelně pokud někteří představitelé ODS nemyslí svá slova v tom smyslu, že předtím byli na vodítku politiků a ti jim ho přitáhli v momentu, kdy se pustili do citlivých případů.  

Vyšetřovatelé v součinnosti se státními zástupci vyhodnotili dohodu o složení mandátů jako korupci, právní zástupci obviněných proti tomu podali stížnost. Nejvyšší soud jim vyhověl a nejvyšší státní zástupce učinil v souvislosti s tím příslušné kroky. Znamená to, že celá kauza nijak výrazně nevybočuje z právních mantinelů.  

Zároveň je zavádějící tvrdit, že kvůli tomu padla Nečasova vláda. Zneužití vojenské zpravodajské služby ke sledování premiérovy manželky, které jeho někteří aktéři nepopírají, by samo o sobě k rezignaci předsedy vlády mělo stačit. Ostatně v tomto případě nejvyšší státní zástupce stížnostem nevyhověl. Kauza bude pokračovat standardním způsobem a patrně dospěje do stadia obžaloby a zamíří k soudu. To ještě neznamená, že by se soudy musely automaticky ztotožnit s názorem státních zástupců.  

Ti spolu s vyšetřovateli jsou dlouhodobě v nezáviděníhodné pozici. Když případy zasahující do politiky v drtivé většině vyšuměli do ztracena, čelili tvrdé kritice. V momentu, kdy tuto bariéru prolomili, jsou na tom podobně. Přitom by neměli podléhat ani náladám veřejnosti, ani tlakům politiků. Zároveň by měli postupovat obezřetně a nedělat zásadní chyby.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…