Petr Holub: Devět stran a devět agentur

20.10.2013 7:31 | Zprávy

Doba se zrychluje a lidé tedy rychle mění názory. Zřejmě z toho důvodu neexistuje ani týden před volbami jasná představa, jak by mohly volby dopadnout. To je zcela unikátní nejen v tuzemských poměrech.

Petr Holub: Devět stran a devět agentur
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Důvodem je v první řadě skutečnost, že volební výsledky předpovídá šest agentur, další tři se podílejí na pozoruhodném experimentu, který měří volební potenciál jednotlivých stran ve všech čtrnácti krajích.  

Proto se předpovídá volební výsledek sociálních demokratů kdekoli mezi dvaceti a třiceti procenty, komunistů i Babišova hnutí ANO mezi deseti a dvaceti procenty, stejný rozptyl je u občanských demokratů i lidovců.  

Přitom vzniká přirozeně podezření, že některé z mnoha průzkumů jsou účelově upraveny, aby nějaké straně pomohly či uškodily. Kontrola nad tím není žádná, odborná kritika neexistuje.  

Rozpory v předpovědích mohou mít ještě jiný důvod. O sněmovnu usiluje celá řada nových stran, především ANO, Úsvit a zemanovci, o návrat do sněmovny se snaží lidovci a zelení. Se čtyřmi stranami minulé sněmovny se tedy hlasy rozdělují mezi devět vážných uchazečů o poslanecké mandáty, nemluvě o několika dalších sebevědomých stranách. Není divu, že v tom mají nepořádek i výzkumníci veřejného mínění. Z pohledu voličů jde o nepřehledný dostih, kde se už nemluví o programech, ale jen o tom, na jakém místě která strana respektive dostihový kůň skončí. Na pořadí při volbách je možné také vsadit, například u Sazky nebo Fortuny. Kanceláře se shodují, že se do sněmovny dostanou sociální demokraté, komunisté, hnutí ANO 2011, TOP 09 a zřejmě i ODS. S menšími šancemi následují lidovci, zemanovci, ještě horší vyhlídky mají Úsvit, zelení, svobodní a Hlavu vzhůru.  

Najít racionalitu v rostoucím chaosu může pomoci jen jediná úvaha o předpokládané volební účasti. Volební prognózy se totiž významně liší v odhadech, jak velká bude volební účast. Různé agentury předpovídají, že přijde od pětapadesáti do sedmasedmdesáti procent oprávněných voličů. Z výzkumu společnosti Focus pak vyplývá, že spolehlivé voliče, kteří půjdou jistě volit, mají především komunisté, lidovci, do značné míry TOP 09 a sociální demokraté. Účast najisto obvykle slibuje polovina z nich, u komunistů tři čtvrtiny. Naopak jen třetina voličů hnutí ANO, Úsvitu, zelených a zemanovců slibuje s naprostou určitostí, že přijdou.  

Na nižší účasti tedy vydělají tradiční strany, při větším zájmu voličů může dojít k významnějšímu převratu, na kterých vydělají především nová hnutí ANO a Úsvit. Právě tato uskupení jsou hlavními dědici bývalé parlamentní strany Věci veřejné, přebírají část zklamaných voličů ODS a TOP 09, navíc právě jim chtějí dávat hlasy lidé, kteří ignorovali minulé volby.  

Přes chaos v průzkumech jde tedy volby přece jen nějak rozumně popsat. Voliči, kteří na poslední chvíli rozhodli minulé volby a zajistili početně velkou, na druhé straně však nestabilní vládní většinu pro premiéra Petra Nečase, rozhodnou také o osudu nadcházejících voleb. Chystají se zvolit obdobnou nabídku, není však úplně jasné, jestli vůbec volit přijdou. Na to si ještě týden počkáme.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

válka

Fakt si myslíte, že NATO, což jsme i my, chce válku s Ruskem? Máte proto nějaké důkazy? A myslíte si, že i Ukrajina chtěla válku s Ruskem? Podle mě jediný, kdo chce válku a začalo jí, je Rusko, které by evidentně chtělo obnovit i svůj vliv v Evropě po druhé světové válce.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomáš Pokorný: Volby do Evropského parlamentu aneb Praha proti krajům

13:37 Tomáš Pokorný: Volby do Evropského parlamentu aneb Praha proti krajům

O výsledcích voleb a protikladech Prahy a ostatních krajů.