Petr Holub: Konec šesté sněmovny

19.08.2013 21:30

Zřejmě už naposled bude veřejnost se zájmem sledovat zasedání šesté české sněmovny. Od poslanců se nečeká nic víc, než důstojný odchod z funkcí. Pokud ho odhlasují, pak jim za to bude náležet pochvala, jíž se během tří let, kdy vykonávali poslanecký mandát, příliš často nedočkali.

Petr Holub: Konec šesté sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Když se sněmovna rozpouští, tak je jisté, že neuspěla. Příběh neúspěchu šesté české sněmovny je přitom mimořádný. V červnu v roce 2010 těsně po volbách přece všechno vypadalo úplně jinak. Proti všem předpovědím sestavovala vládu opět ODS, která mohla využít služby dvou nových pravicových stran a sestavit vládu s mohutnou většinou 118 hlasů. Dostala tak možnost zopakovat úspěšné reformy Slovenské demokratické a křesťanské unie, která po volbách v roce 2002 znovu získala funkci premiéra a poté dokončila odvážné liberální reformy. Byly zřejmě nejúspěšnější ve východní Evropě a nastartovaly Slovensko k dvoucifernému hospodářskému růstu.  

Pravicová většina v české sněmovně se pustila stejným směrem, úspěšné tažení slovenských kolegů však zopakovat nedokázala. Do ambiciózních daňových, sociálních a ekonomických reforem se totiž pustila v nepravou chvíli. Škrtat sociální dávky a daně se může vyplatit v období růstu, který měla k dispozici po roce 2002 slovenská vláda. V období krize tato strategie nevychází a vede k prohloubení potíží.  

Kdyby chtěli poslanci zpytovat svědomí, pak by se měli zamyslet nad tím, proč tak bezmyšlenkovitě následovali slovenský vzor, který se pro Českou republiku o osm let později očividně nehodil.  

Ambiciózní plány pravicové sněmovny vzaly za své někdy v druhé polovině roku 2011. Tehdy ještě dokázala schválit tzv. malou penzijní reformu, která zajistila pro státní důchody stabilitu na příštích padesát let. Tehdy ještě všechno běželo podle pravidel, kdy kvalitní ministerští úředníci předložili bezchybný návrh zákona, který nastavil přísněji, přesto odpovědně sazby penzí do příštích let, a kdy poslanci nepopulární zákon rovněž odpovědně odhlasovali.  

Problém pravice ve sněmovně byl však v tom, že měla většinu dost velkou na to, aby prosadila cokoli. Umožnila také stranickým lídrům provádět bez jakéhokoli ohledu personální čistky na ministerstvech. Od léta 2011 začaly z ministerstev chodit nekvalitní normy. Poslanci klidně odhlasovali zcela nesmyslné zákony, které nesly nálepku, že jsou liberální, přitom mohli předem vidět, že například reforma pracovních úřadů, zavedení sKaret, zavedení druhého penzijního pilíře a zvláště neustále změny daňových zákonů jsou úplně nesmyslné a že Česku uškodí.  

Když začala země podle špatných zákonů fungovat, tak všichni zjistili, jak jsou vláda a sněmovna nekompetentní. Pravicová většina tedy skončila v důsledku toho, že byla příliš silná.  

Její dílčí rozpad na jaře 2012 už byl počátkem agónie, která trvala ještě rok.  

Bylo by předčasné tvrdit, že šestá česká sněmovna může posloužit za příklad, jak definitivně zkrachovala liberální politika, která dominovala po pádu komunismu. O tom, že jsme byli svědky jejího zásadního selhání, ale nemůže být sporu.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…