Petr Holub: Manipulace s eurodotacemi a jak je řešit

29.05.2012 13:43

Stepní požár obvykle vzniká z malých ohníčků. Stačí, když zafouká vítr, a oheň pohltí celou rozlehlou step.

Petr Holub: Manipulace s eurodotacemi a jak je řešit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Takové přirovnání se dnes hodí na problém evropských dotací, přesněji řešeno na situaci, kdy se postupně ovšem stále rychleji odkrývají poměry při jejich rozdělování. Příklady, jak byly zneužívány, se neustále množí a obraz, který tím vzniká, se může stát pro veřejnost neúnosný.  

Milníkem se stal případ středočeského hejtmana Davida Ratha, který z různých důvodů přitáhl velkou pozornost. Více než evropské dotace při tom hrály roli jiné okolnosti, především dobrodružný policejní zásah i samotná osoba kontroverzního politika. Zároveň se ale ukázalo, že zneužití evropských dotací se může účinně stíhat.  

Daleko vážněji se začaly brát další případy. Neobvyklá událost se přihodila v Karlových Varech, kde se sešel monitorovací výbor, který má hlídat čerpání v dotačním programu Severozápad. Vysoký úředník programu Severozápad Leo Steiner vystoupil před ostatními členy výboru a upozornil, že evropské peníze rozdělují korupčním způsobem krajské reprezentace občanských a sociálních demokratů. Steiner dodal, že má k tomu tématu interní dokumenty a že je předal policii, s níž chce nadále spolupracovat.  

Díky práci Evropského účetního dvora se začaly odhalovat pět let staré případy zmanipulovaných zakázek. Například na dálnici D8 bylo utraceno 15 miliard, přitom neproběhla regulérní soutěž a zakázka byla svěřena předem vybrané firmě. Obdobná manipulace rozhodla šestimiliardovou zakázku na nákup tramvají pro brněnský dopravní podnik. Ze zprávy Evropského účetního dvora vyplývají i další příklady.  

Jak nepříjemný může být důsledný přístup Evropské unie se přesvědčilo také Ředitelství silnic a dálnic, které musí vracet šest miliard z devítimiliardové investice do jednoho z úseků jižní části pražského
okruhu.  

Snahu rozebrat evropské dotace k politickým účelům zaznamenala Evropská komise u školního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, chyby jsou i v dalších dotačních programech a jejich výčet by zabral dlouhou dobu.  

Na příkladu programů Doprava a Severozápad se navíc ukázalo, že nejde o výjimečné případy. Naopak, korupčním chováním byl zasažen značný podíl projektů, takže vzniklo podezření, že manipulace je při rozdělování eurodotací základní pracovní metodou.  

Česko má sedmnáct dotačních programů z Bruselu. Přinejmenším některé z nich tedy mohou být pod bezpečnou kontrolou korupčních bratrstev. Přitom se dá předpokládat, a Evropský účetní dvůr se toho obává, že zdejší úřady by na takové praxi nedokázaly, nebo dokonce nechtěly odhalit něco špatného.  

Teď se chystají další evropské kontrolní týmy, aby zmíněné podezření ověřily. V každém případě odhalí další zmanipulované zakázky nebo celé projekty a seznam korupčních případu poroste.  

Nejde teď o to, jak sporné čerpání evropských dotací vyřeší tuzemská vláda s Evropskou komisí, ale jak nové informace ponese veřejnost. Představa, že se značná část veřejné správy zabývá tím, aby odkláněla veřejné prostředky na předem určené soukromé účty nebo do nastavených igelitek, přece musí vzbudit nějakou reakci. Těžko však předpovědět, jaká to bude, a spekulace jsou v tuto chvíli spíše zbytečné. Důležitější je fakt, že k řešení korupčního problému s evropskými dotacemi existují racionální nástroje. Nabízí se v samotném systému evropských dotací.  

Evropa rozděluje dotace důmyslným způsobem, který umožňuje kontrolu ještě předtím, než se peníze vyplatí. Dnes zažíváme sami na sobě, jak tento model funguje. Vznikla obsáhlá databáze projektů, kde je podrobně zaznamenáno, jak se evropské peníze rozdělovaly. Obdobná databáze existuje také u národních projektů České republiky, často v nich však chybí důležité údaje, veřejnost je zpravidla nemůže zkontrolovat, někdy se dokumenty dokonce skartují. To není v případě evropských dotací možné, protože všechny dokumenty musí být průběžně k dispozici Evropské komisi. České úřady i Evropská komise pak mohou každý projekt zkontrolovat a vyhodnotit, jak efektivně byly v jednotlivých případech utraceny peníze.  

Od zdejších úřadů není možné takový postup čekat, Evropská komise si ale dává s hodnocením důkladnou práci. Výsledkem bude nakonec mapa, do jaké míry jsou veřejné peníze manipulovány v jednotlivých oblastech veřejné správy a v jednotlivých regionech. Pak je možné také najít jména lidí, kteří jsou za manipulace či korupci více či méně odpovědní. Může jít o politickou odpovědnost, ale také odpovědnost trestní. Dnes se zdá, že policie hodlá přestoupení zákonů skutečně stíhat.  

Zmíněnou metodou se tedy mohou všechny nesrovnalosti a korupční podezření vysvětlit v poměrně krátkém termínu. Překážkou může být, jak se říká, politická vůle. Pak se ovšem dá očekávat, že se ti, kdo se nějak zapletli do neprůhledného čerpání dotací, stanou terčem dílčích aktivit jednotlivých institucí, jako se to nakonec stalo hejtmanovi Rathovi.  

Existují tedy dvě možnosti dalšího vývoje. Rozhodnutí vládní reprezentace, jakou z cest zvolit, bude určujícím parametrem budoucího politického vývoje.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…