Petr Kolman: Musí být každý akademik eurohujerem?

05.04.2019 18:30

České vysoké školy se prý bojí odchodu Česka z EU. Pokud se zapojí za veřejné peníze do „euro-vysvětlování“, měly by tak učinit vyváženě. Padni komu padni.

Petr Kolman: Musí být každý akademik eurohujerem?
Foto: Repro Youtube
Popisek: Petr Kolman

Na titulní straně Hospodářských novin mě před pár dny zaujala informace, že české vysoké školy začnou Čechy a Moravany společně přesvědčovat, že členství v Evropské unii (EU) je životně důležité pro bezpečnost i prosperitu jejich země.

Ačkoliv pro „CZexit“ je podle četných průzkumů veřejného mínění dlouhodobě menšina českých občanů, naše vysoké školy se údajně bojí, že bychom mohli podlehnout dezinformacím a chtít z EU vystoupit.

Platí je všichni

Ačkoliv nepatřím k radikálním zastáncům vystoupení Česka z EU, nová aktivita českých univerzit ve mně budí určité rozpaky. Univerzity jako centra vzdělanosti by určitě měly výrazně napomáhat vzdělávání a pravdivému informování (nejen) o EU, ale určitě nikoliv jednostranně.

Univerzity by veřejnosti na slibovaných besedách, v mediích a třeba i fakultních sociálních sítích měly představit argumenty vyvážené a v neutrálním (ne aktivistickém) pojetí.
VŠ mohou vyvracet nepravdivé zprávy, o tom není sporu, ale v režimu „padni komu padni“. Prostě narovinu.

Zadání nemůže znít (a mám obavu, že tam nyní zní) – pomáhejte utvrzovat lidi, hlava nehlava, v tom, že členství v EU je jediná správná alternativa. Univerzity, které jsou dotovány z peněz všech občanů (tedy i euroskeptiků), se určitě nemají a nesmí stavit na jednu stranu hřiště.

A co s eurokritickými akademiky?

Na českých VŠ je nyní zaměstnáno několik desítek tisíc akademických pracovníků a jejich názory jsou různorodé i na smysl a fungování EU. A to je dobře, jednota strany a vlády je již naštěstí dávno pryč. I autor této glosy osobně zná několik akademických pracovníků, kteří jsou s různou mírou intenzity „proti-unijně“ naladěni. I oni budou vedením univerzit či fakult nuceni k „prounijní propagandě“ pardon k proevropské osvětě?

A co když je někdo vynikající neurolog, muzeolog či botanik, ale protibruselského zaměření, doufejme, že nebude nucen k zapojení do těchto aktivit. Zde je zapotřebí připomenout, že nikdo nesmí být dle dnešních pracovně-právních předpisů sankcionován za svůj politický názor.

V nadsázce na závěr dodávám, doufám, že studenti a studentky v tričkách s logem EU nebudou u zkoušek na VŠ známkově preferováni oproti jejich neutrálnějším či kritičtějším kolegům.   

Petr Kolman

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …