Petr Kolman: Z notýsku občanského pasivisty aneb co mě trápí v Brně

15.09.2017 12:12

Někde mi přijde škoda, že celostátní media trochu opomíjení dění v městě Brně. Slovy klasika největším městě ČR, jelikož Praha je, jak známo, kraj.

Petr Kolman: Z notýsku občanského pasivisty aneb co mě trápí v Brně
Foto: archiv Petra Kolmana
Popisek: Petr Kolman

Opozice i koalice se asi shodne , že máme za sebou prázdniny.
Brno opět nespalo a překvapovalo. Jedna zdejší prázdninová magistrátní aktivita, mimo takřka již legendárního růžového tanku, jenž stále straší kolemjdoucí před Červeným kostelem,  mne zaujala obzvláště negativně.
Proto bych se k ní i teď s odstupem rád vrátil. Navíc lidé mají krátkou paměť, takže je dobré ji občas přiměřeně občerstvit.
Park na Moravském náměstí jako „StředoBrňák“ vnímám jako jedno z míst v centru Brna, kde si lze odpočinout mezi zelení. Proto mne hodně zklamala nedůstojná akce, která přeměnila zmíněné náměstí na parkoviště či spíše svérázný autobazar. Kdo jste přes léto intenzivněji pobývali v našem městě asi už tušíte o co se jednalo.
Akce s malebným názvem „Letní výstava aut“ (je zajímavé, že v názvu chybělo přídavné jméno „prodejní“) , se pak následně, aby toho nebylo málo přesunula na náměstí Svobody. Autobazar na hlavním náměstí v „hipsterickým“ pardon historickém středu města, to je možné „snaď iba v tom Brně“, dodal by patrně nejmenovaný miliardář-lidumil, jehož lidé též zasedají na našich radnicích (tedy „velké-celoměstské“ i „hip-Středové).

Chápu, že soukromá společnost Mototechna, která patří, tuším, do sítě AAA Auto se snaží maximalizovat zisk, ale u všech Hollanů, proč jí to orgány města povolily? To mi hodně vrtá hlavou.
A co už nechápu vůbec je kombinace zmíněné akce s připomínkou Německého domu, který na Moravském náměstí kdysi stál. Zda je správné připomínat ho za pomoci svérázného uměleckého lešení, je námět zase na jiný text.

Říkal mi takřka osmdesátiletý soused z naší ulice, šel jsem tudy na procházku, a jen jsem nad tím „mobilním autobazarem“ smál. V tom, pane doktore, vyběhla prodavačka z toho osobitého autobazaru, ve věku mojí vnučky a říká : "Co je tady k smíchu pane, toto jsou velmi kvalitní auta, nebo se smějete našim cenám?"
Ta dobrá obchodnická žena vůbec nepochopila, že se směji bláznivému nápadu vystavovat a prodávat ojetá auta pod lešením připomínajícím Německý dům. Škoda, že nemám vyšší důchod, hned bych si nějaké ojeté německé auto stylově zakoupil, dodal bodrý soused.

Třeba město Brno inspiruje např.Benátky a ty pak na Náměstí svatého Marka uspořádají prodejní výstavu traktorů.
Na druhou stranu je dobře, že „radnice“ po odporu většiny Brňáků donutila Mototechnu akci předčasně ukončit. Je vidět, že když lidé nemlčí, tak to přináší občas i kladné výsledky.

Pro vedení našeho krásného města je a hlavně snad bude celá záležitost ponaučením do budoucna, že je dobré jedenáctkrát (v Brně vlastně dvanáctkrát) měřit a pak teprve řezat.

Hezké babí (ne babišovské) léto přeje  JUDr. Petr Kolman, Ph.D. občan města Brna 

Více ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…