Petr Kužel: Nechceme být šikanováni úředníky, kteří kontrolují nelegální zaměstnávání

01.06.2012 9:11

Hospodářská komora České republiky uspořádala dne 31. května 2012 v jihomoravské metropoli XXIV. celorepublikový sněm. Setkání delegátů se zúčastnil i Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí ČR.

Petr Kužel: Nechceme být šikanováni úředníky, kteří kontrolují nelegální zaměstnávání
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Předmětem diskuze účastníků sněmu HK ČR s ministrem práce a sociálních věcí ČR bylo téma boje proti nelegálnímu zaměstnávání. „Je záležitostí nás všech maximálně eliminovat práci na černo proti těm, kteří neodvádí žádné sociální a zdravotní pojištění či daň z příjmu. Pokud totiž nepokročíme v odstraňování práce na černo, bude to mít negativní dopad pro nás všechny,“ řekl ministr Jaromír Drábek.

Hospodářská komora České republiky pro toto téma připravuje určité návrhy. Jedním z léků by mohla být i Hospodářskou komorou navržená elektronická pracovní knížka, která by řešila problém toho, že každý pracovník musí mít u sebe na pracovišti pracovní smlouvu. Toto nařízení se tak týká například i řidičů tramvaje nebo pokrývačů.

„Naše právní oddělení a naši odborníci připravují tzv. modifikovaný systém – nebudeme ho nazývat švarcsystém – který předloží Hospodářská komora cca do jednoho měsíce ministrovi práce a sociálních věcí," zmínil Petr Kužel, prezident HK ČR. V současné době komora také mapuje, jakým způsobem se inspektorát práce chová při kontrolách zaměstnanců. “Postihy inspektorátu práce jsou velmi tvrdé a vadí nám především arogantní chování úředníků při kontrolách,“ upozornil Petr Kužel.

Řeč byla i o potřebě pružnějšího zákoníku práce a pracovním povolení pro cizince. „Diskuse s námi však musí probíhat kvalitně a přirozeně jako s nejsilnějším zastupitelem podnikatelské sféry této země,“ dodal prezident HK ČR. Na sněmu Hospodářské komory České republiky také neopomenul zmínit i budoucí vize, o jejichž naplňování hodlá v nadcházejícím období Hospodářská komora České republiky usilovat. Účastníky sněmu mj. osobně pozdravil i hejtman Jihomoravského kraje a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…