Petr Meduna: Nicholas Winton by si zasloužil Nobelovu cenu

29.10.2014 13:00

Vyprávět úctyhodný příběh Nicholase Wintona, zachránce 669 židovských dětí z okupovaného Česka, je v této chvíli již zcela nadbytečné.

Petr Meduna: Nicholas Winton by si zasloužil Nobelovu cenu
Foto: Li-Sung / Wikimedia commons
Popisek: Sir Nicholas Winton

V posledních letech se na veřejnost asi dostalo vše, co vůbec může být řečeno, a to navzdory hlavnímu hrdinovi, který sám svůj čin nechával zahalený oponou míjejících let. Přesně do jeho přístupu zapadají i dnešní Wintonova slova, že se dožil příliš vysokého věku, což přináší i zveličování jeho činu. Skromnost ale, sire Nicholasi Wintone, není na místě. Vám udělený Řád bílého lva je nejvyšším státním vyznamenáním. Tím ještě vyšším je ale asi dojetí i úcta Čechů.

Při facebookovém čtení jsem narazil na důležitou myšlenku, jaký je to vlastně rozdíl. Nicholas Winton si nenechával sponzorovat od zachraňovaných své "podnikání", nepomáhal, když se začalo obracet kolo dějin, neměl žádné kilogramy zlata v kufru auta. Ve světě, přiznejme, není jeho jednání známé tak, jako jiné, dokonce veskrze sporné, případy. Tenhle příběh je jiný než Oscarové filmy. Snad proto příběh N. Wintona neoslovil decidenty o udělení Nobelovy ceny míru? Možná jsme tady i my jako republika udělali málo, nikoli z lajdáctví, ale asi jsme to neuměli. Bylo by dobré, kdyby se naši možní navrhovatelé sjednotili v úsilí a opětovně navrhli Nicholase Wintona na udělení Nobelovy ceny. Pro tuto myšlenku by měli získávat i další podporu v zahraničí. Ocenění Wintonova činu takovou stále úctihodnou cenou by přitom bylo právě v této chvíli významným varováním před projevy neonacismu a zejména  jejich tolerancí.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…