Petr Meduna: Radek Sikorski si podřezal větev

27.10.2014 12:31

Radoslaw Sikorski patří sice nyní mezi nejvyšší ústavní činitele země, ale jde nepochybně o ústup ze „slávy“, kterou si užíval ještě před pár měsíci, kdy se o něm mluvilo jako o možném evropském komisaři vnějších vztahů.

Petr Meduna: Radek Sikorski si podřezal větev
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Nová předsedkyně Rady ministrů , nástupkyně Donalda Tuska, ho ale odvážně „vykázala“ na post maršálka Sejmu. S velkou mírou pravděpodobnosti je to přinejmenším pro nejbližší dobu konec Sikorského ambicí, které projevoval nejen při osnování tzv. Východního partnerství nebo na počátku ukrajinské krize.
Před pár dny Radek Sikorski šokoval rozhovorem pro americký portál Politico, ve kterém uvedl, že v roce 2008 v průběhu návštěvy předsedy Rady ministrů Donalda Tuska měla v rozhovoru s Vladimirem Putinem od tehdejšího ruského premiéra zaznít nabídka na polskou účast při dělení Ukrajiny s poukazem na polský charakter Lvova, v minulosti třetího největšího polského města. Později ovšem Sikorski zařadil zpátečku, začal hovořit, jak to bývá obvyklé, o špatné interpretaci jeho slov novinářem amerického portálu.

Nakonec bývalý šéf polské diplomacie přišel s vyjádřením, že sám nebyl jednání Tuska s Putinem přítomný a zpráva o jeho obsahu se k němu dostala až později. Ale i tuto ústupovou cestu Sikorskému překazil samotný Donald Tusk, když kategoricky odmítl, že by se kdy při jeho setkání s Putinem na takovéto téma hovořilo. Dokonce podle jeho slov v roce 2008 v Moskvě se svým ruským protějškem mezi čtyřma očima vůbec nehovořil, což bylo potvrzeno i při zpětné kontrole programu návštěvy.

Sikorski se zřejmě, navzdory požadavkům opozice, ve své nynější funkci udrží. Ewa Kopacz, která formálně řídí i Občanskou platformu, nemusí mít zájem na rozdmýchání stranických půtek. V poslaneckém klubu je totiž mezi stoupenci odvolání Sikorského a jeho setrvání ve funkci poměr vyrovnaný. Neznamená to, že by polovina Občanské platformy za Radkem Sikorskim stála. Jeho pozice ve vlastní straně je totiž také díky jeho charakterovým vlastnostem - lidi zná jen tehdy, když je potřebuje – dosti slabá. V kontextu případu by ale mohla být otevřena diskuse o budoucím personálním obsazení strany v období „po Tuskovi“.

Proč ovšem Sikorski „blábolil“ v rozhovoru s portálem Politico? Racionálně se to dá těžko vysvětlit. Snad to je jen důsledek politického pádu, nenaplnění ambicí stát se eurokomisařem, odstrčení od vlivu na jednání s Ukrajinou, ale i odchodem z vlády, jíž chtěl být místopředsedou. Je tady také stín nedávno zveřejněných soukromých rozhovorů několika polských politiků, včetně R. Sikorského. Také tyto audionahrávky přispěly k rozhodnutí E. Kopacz vzdát se jeho služeb v exekutivě.

Radek Sikorski v každém případě zesměšnil nejen sebe, ale podle soudu řady politiků a analytiků i polskou zahraniční politiku. Vážněji, než když svého času prohlašoval, že Barack Obama má blízko k Polsku, protože jeho dědeček kdysi v Africe snědl polského misionáře.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vasevec.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty