Petr Němec: Největší tendr v historii armády provázejí problémy. Upozorňovali jsme na to, shodují se poslanci.

22.03.2019 14:28

Nákup bojových pásových vozidel za rekordních 52 miliard korun je v ohrožení. Poslanci výboru pro obranu, kteří se kvůli tomu tento týden sešli, se dokonce obávají, že harmonogram stanovený ministerstvem obrany se nemůže stihnout.

Petr Němec: Největší tendr v historii armády provázejí problémy. Upozorňovali jsme na to, shodují se poslanci.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo obrany ČR

Předsedkyně výboru Jana Černochová (ODS) viní z průtahů předešlé ministry – Martina Stropnického a Karlu Šlechtovou. Podle ní se promrhalo velké množství času při přípravě:

„Mám pochybnosti o tom, že se podaří dodržet proklamovaný časový harmonogram, podpis smlouvy letos v září. To by znamenalo opoždění i dodávek a obávám se, aby nakonec pořízení náhrady BVP2 „nevytlačily“ z rozpočtu, zvláště pokud se zhorší výkon ekonomiky, další modernizační projekty, které budou připraveny včas,“ řekla Černochová. http://ekonomicky-denik.cz/poslanci-se-obavaji-ze-obrana-nestihne-tendr-obrnence-vcas-zhorsujici-se-ekomomika-muze-cely-projekt-pohrbit/

Čtyři uchazeči

Už v minulosti byl obří tendr kritizován. A to například za předvýběr čtyř potenciálních uchazečů. Jednoho z nich, německé konsorcium Rheinmetall, provází v mnoha odběratelských zemích korupční skandály. U dalšího nabízeného bojového vozidla Puma jsou zase nedostatečné technické parametry. Ačkoliv jsou tato vozidla bezkonkurenčně nejdražší, mají zastaralou techniku a navíc nejsou schopna pojmout obvyklé osmičlenné družstvo. https://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Petr-Nemec-Soutezi-v-nejvetsim-tendru-pro-ceskou-armadu-V-rade-zemi-se-pritom-potyka-s-korupci-572654

Účast národního podniku tendr prodražuje

Pochybnosti vzbuzuje i povinné zapojení národního podniku VOP CZ jako subdodavatele. Vojenský národní podnik je několik let ve ztrátě a zbrojnímu průmyslu se věnuje okrajově. Většina jeho tržeb vyplývá z civilního programu. Přesto museli potenciální uchazeči na žádost ministerstva obrany sepsat s VOP CZ memoranda o spolupráci.

Podle oslovených odborníků není konkurenceschopný, protože za hodinovou práci dělníka požaduje absurdní sazby. To může strategickou akvizici výrazně prodražit.

„Na jednom výboru pro obranu jsem jasně řekl, jak dochází k nárůstu ceny u techniky. Česká armáda chce vždy něco speciálního, aniž by to mělo opodstatnění a pak se všichni divíme, že technika je o 15 až 20% dražší než třeba obdobná v Portugalsku“, stěžuje si poslanec Pavel Růžička z hnutí ANO.

Kontroverzní právní poradenství

Posledním terčem kritiky se stal externí výběr právního poradenství. Ministerstvo obrany už dvakrát vypsalo soutěž, což zakázku neúměrně zdržuje, a navíc je nepochopitelné, proč úřad nevyužije služeb svého právního odboru.

„Moc nerozumím tomu, proč si ministerstvo právní poradenství nedělá samo tak jako to například dělalo u Pandurů. Vždyť ministerstvo obrany má nejvíc zkušeností se zadáváním tohoto typu zakázek.  Jediné vysvětlení je to, že nejspíš ministerstvo obrany nemá dostatek kvalitních právníků,“ řekl poslanec Pavel Růžička http://ekonomicky-denik.cz/pochybnosti-zakazce-pravni-poradenstvi-nejvetsiho-armadniho-tendru-nabyvaji-intenzite/

Podle aktuálních informací z ministerstva byl i druhý tendr na právní poradenství zrušen kvůli stížnosti uchazečů.

Nyní už je tedy téměř jisté, že původně proklamovaný termín uzavření smlouvy s vítězným dodavatelem nebude dodržen.

„Tendr přichází jednoznačně pozdě, mělo to být mnohem dříve. Je to vina ministrů za ANO. První nová vozidla dostane armáda za dva roky a poslední v roce 2024-25, pokud nákup dobře dopadne“, uzavírá místopředseda výboru Roman Vích z SPD.

Ve strategické armádní akvizici soutěží CV-90 od britského výrobce BAE Systems, španělský General Dynamics se svým vozidlem ASCOD, již zmiňovaný Rheinmetall s vozidlem LYNX a bojové vozidlo PUMA od německého výrobce PSM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…