Petr Němec: Novinář a bývalý politik po hladovce zemřel v arménském vězení

01.02.2019 15:23

26. ledna ve věznici Nubarashen v Jerevanu, hlavním městě Arménie, zemřel šéfredaktor zpravodajského websitu Haynews.am a bývalý náměstek předsedy politické strany Arménští orli Mher Jegiazarjan. Na základě nejasných obvinění z „narušování důvěry občanů Arménské republiky“ a údajné korupce byl uvězněn v prosinci 2018.

Petr Němec: Novinář a bývalý politik po hladovce zemřel v arménském vězení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ostraha věznice, ilustrační foto

Jegiazarjan, který se řadil mezi podporovatele bývalého režimu Serže Sarkisjana, byl oficiálně, podle Úřadu pro národní bezpečnost Arménie, obviněn z toho, že od února 2014 do října 2018 přímo nebo prostřednictvím jiných osob zneužíval důvěru občanů, včetně vojenského personálu, a v rámci toho se měl dopouštět korupce či podvodů. Ihned po zatčeni, 5. prosince 2018, vyhlásil Jegiazarjan protestní hladovku. Obvinění odmítal a uvěznění považoval za pomstu nového režimu. Prominentní politický vězeň v hladovce pokračoval 44 dní a ukončil jí 17. ledna 2019, mimo jiné i na naléhání svého syna Vazgen Jegiazarjan, který se obával o otcův život.

26. ledna, téměř deset dní po ukončení hladovky, zemřel Jegiazarjan ve vězení Nubarashen na údajný infarkt. V reakci na smrt svého otce Vazgen Jegiazarjan poslal otevřený dopis arménským poslancům, v němž je obvinil z lhostejnosti a premiéra Nikolu Pašinjana z vměšování a ovlivňování soudnictví. V dopise také uvádí, že by si přál, aby jednou i jeho syn a manželka mohli zažít to, že bude sám Pašinjan stát před soudem pro porušení zákonů. (ZDE)

Zajímavé je, že arménskému režimu se povedlo hladovku prominentního opozičního politika utajit po celých 44 dní jejího trvání. U toho se pozastavil v médiích vlivný arménský právník a bývalý ombudsman Ruben Melikjan (ZDE)).

Celý případ ukazuje i pokrytectví mezinárodní komunity a main-streamových médií, pro které je Arménie země úspěšně přecházející k demokracii a flagrantní případy porušování lidských práv a politického pronásledování jsou západními novináři i neziskovými organizacemi ignorovány stejně jako těsné vztahy Arménie s teokratickým Íránem či putinovským Ruskem, které má na arménském území velkou vojenskou základnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…