Petr Příhoda: Čemu se podobá ruský postup na Ukrajině?

08.04.2014 21:33

Slýcháme, že ruský postup v ukrajinské krizi připomíná událost, která se odehrála v minulosti. Jednou je to separace Abcházie, Jižní Osetie, jindy Kosovo nebo anšlus Rakouska, obsazení Sudet za mnichovské krize a poté zbytku naší země nacistickým Německem a její sovětská okupace v roce 1968.

Petr Příhoda: Čemu se podobá ruský postup na Ukrajině?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Ukrajinská krize

Taková srovnání mají usnadnit porozumění tomu, co se na Ukrajině děje. Je to užitečné, anebo spíše zavádějící?

Srovnávané události jistě mají některé podobnosti, ale v něčem jsou si zase velmi nepodobné. Nejen u nás se o tom vedou spory, které zdržují, možná i brání rozumět tomu, oč tam vlastně jde.

Snad bychom se měli více ptát na pointy ruské politiky a její hlubinné motivace. Imperiální ambice jsou jí vlastní od počátku novověku, ale rozpad Sovětského svazu vytváří nové silové pole. Nejen elity, ale většina ruské společnosti má potřebu překonat tu frustraci, vyjít z ponížení a koncipovat svou identitu.

Loni na podzim (tedy ještě před ukrajinskou krizí) to výmluvně vyjádřil sám Putin na setkání tzv. Valdajského klubu. Jeho projev u nás nevyvolal zvláštní pozornost, ale najdete ho na webu.

Je to vlastně osobitý kulturně-civilizační projekt včetně přihlášení se k určitým hodnotám. Má zřetelné akcenty konzervativní, antimoderní a protizápadní a zajímavě si notuje s názory některých představitelů ruské pravoslavné církve. Je to víc než jen postoj bývalého kágébáka či armádních jestřábů. Jde o zásadní krédo, které v ruské společnosti široce rezonuje.

Porozumět Rusku a jeho směřování by mělo i užitečné důsledky. Lépe bychom věděli, co a proč můžeme od něj očekávat. Také bychom se mohli – nejen jako Češi, ale i jako příslušníci západní civilizace – konečně začít ptát, jak bychom formulovali své vlastní krédo a o co nám na této planetě vlastně jde. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…