Petr Příhoda: Jak dál s lustračním zákonem?

10.12.2013 18:00

Co je důležitější? Aby se ministrem nestal někdo s pozitivním lustračním nálezem, anebo abychom konečně měli fungující vládu? Toto dilema bezděčně nastolil svou předlistopadovou minulostí pan Andrej Babiš, bez jehož hnutí ANO si fungující vládu těžko představit.

Petr Příhoda: Jak dál s lustračním zákonem?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Podobný problém nastává, kdykoli máme posoudit vztah obecně platného principu a jedinečného případu. Což se zdaleka netýká jen lustrací. U těch je záhodno vzít navíc v úvahu, že pouhopouhý fakt „neprolustrovanosti“ skýtá jen částečné poznání. Měli bychom se ptát, jak se takový člověk do té příslušné kategorie dostal a jak se tam choval. Něco o tom řekl sám pan Babiš, ale to jaksi nestačí. Není úplně bez významu, že lidé jemu blízcí a jinak věrohodní nás ujišťují, že o jeho předlistopadové bezúhonnosti nepochybují. Ale zmíněné dilema trvá. Máme mít fungující vládu i za cenu, že v případě pana Babiše přimhouříme ve věci lustrace oči? Ten, kdo uvažuje o politice realisticky, nemůže popřít, že tu jde o problém. A že lustrační zákon se tu jeví jako přítěž.  

Existují zajisté situace, kdy je tento zákon užitečným vodítkem, ale to jsou jiné případy. Nedivme se tedy, že i někteří soudní lidé veřejně prohlašují, že je na čase zákon zrušit. Totéž tvrdí i představitelé KSČM, ti tak ale činí z jiných pohnutek. – Někteří političtí analytici poznamenali, že poslední mimořádné volby a jejich důsledky naznačují zásadní změnu. Že končí polistopadová kapitola našich soudobých dějin. Jedním z projevů té změny může být i fakt, že slábne politická i společenská podpora lustračního zákona. Že se u nás prosazuje jiné vnímání předlistopadové minulosti. Tím netvrdím, že je to dobře, ale že to tak je. Jistě bychom neměli k té minulosti zlhostejnět. Je ale asi na čase pokusit se uchopit ji důkladnějším způsobem. Jak „důkladnějším“? Asi více přemýšlivým. Zda bude o to zájem, to ovšem nevím.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …