Petr Prokeš: Jak upoutat pozornost? Udělat obchod snů – koupit za dvě stě tisíc dům odhadovaný na milion

14.08.2016 19:15

O pořádný mediální rozruch se postaral Bronislav Schwarz, sedící v Poslanecké sněmovně za hnutí ANO, jinak obyvatel Lomu na Mostecku a bývalý ředitel Městské policie v Mostě. Novináři pracující pro celostátní sdělovací prostředky si všimli toho, jak překvapivě výhodně dokázal poslanec koupit dům ve svém bydlišti – ve městě, jemuž coby starostka „šéfuje“ jeho žena.

Petr Prokeš: Jak upoutat pozornost? Udělat obchod snů – koupit za dvě stě tisíc dům odhadovaný na milion
Foto: Archiv Petra Prokeše
Popisek: Novinář a tiskový mluvčí Petr Prokeš.

Jako první o záležitosti informovala Mladá fronta Dnes a zpravodajský server iDnes.cz.

„Bronislav Schwarz si loni od města Lom koupil bytový dům za pouhých 200 tisíc korun. Místní radnice přitom podobné domy na internetu nabízí za odhadní cenu kolem milionu korun. Schwarz v Lomu působí jako radní, jeho manželka je tu starostkou. Schwarzová je tak v kupní smlouvě uvedená v kolonce pro prodávajícího i pro kupujícího,“ popsala situaci obě média.

Bronislav Schwarz částku, kterou za dům zaplatil, uvedl do majetkového přiznání odevzdávaného do Sněmovny. „Ke koupi se však vyjádřit nechtěl,“ sdělila čtenářům Mladá fronta Dnes a doplnila zkušenost z komunikace s poslancem. „Domy prodává zastupitelstvo, neprodala mi ho moje žena, to jste mě, pane redaktore, urazil, už mi nikdy nevolejte,“ reagoval Bronislav Schwarz.

Redakce listu se chtěla na věc dotázat i poslancovy manželky. Měla ale smůlu. Starostka Kateřina Schwarzová nebrala telefon. Podle vyjádření sekretářky z městského úřadu měla být první žena města na dovolené.

Poslanec na svoji obranu dodal, že dům prý „čtyři roky nikdo nechtěl“. Podle dostupných informací měl objekt ještě v roce 2011 odhadní cenu 1,07 milionu korun, ta se postupně snižovala. Jiného zájemce o dům, který nabídl cenu 782 tisíc, zastupitelstvo vyhodnotilo jako neseriózního a dům mu neprodalo. To redakci Mladé fronty Dnes potvrdil místostarosta Lomu Pavel Barák (ODS).

Redakce novin se pozastavila i nad systémem, jakým lomské zastupitelstvo domy prodává. „Jednu třetinu člověk zaplatí při podpisu smlouvy a dvě třetiny proinvestuje do výše kupní ceny. Ve smlouvě se specifikuje, že se udělá střecha a fasáda. Pak to převedeme na toho člověka. Je to běžný postup, takových případů už bylo několik a jedním z nich je i pan kolega Schwarz,“ popsal Pavel Barák.

Bronislav Schwarz, člen poslaneckého klubu hnutí ANO 2011. Foto: Petr Prokeš

Poslanec Sněmovny nakonec za dům se dvěma byty a obchodem v přízemí nabídl 600 tisíc korun, což je i cena uvedená v kupní smlouvě. „Vzhledem k tomu, jakým systémem lomské zastupitelstvo domy prodává, za něj však prodávajícímu zaplatil výrazně méně. Částku 400 tisíc tak kupec neplatí prodávajícímu, ale vlastně sám sobě. Jinými slovy – peníze použije na vylepšení svého budoucího majetku. To, že zbylá část ceny byla uhrazena formou investic do domu, se ostatně píše v kupní smlouvě,“ popsala Mladá fronta Dnes.

Redakce listu ale pátrala dál, chtěla znát další podrobnosti. Dostala se až k opozičnímu zastupiteli Marianu Dancsovi. Ten uvedl, že on sám si chtěl v Lomu za podobných podmínek koupit dům stejně jako Bronislav Schwarz, ale nepovedlo se mu to. Městský úřad totiž dům přepíše jako nemovitost na kupce, až když ten udělá povinnou opravu. „Z toho vyplývá, že na takovou transakci nelze dostat hypotéku, což mnoho lidí odradí,“ proanalyzovala Mladá fronta Dnes.

Server NeoVlivní.cz v této souvislosti napsal, že šlo o výhodnou koupi bytového domu a dodal, že „opozice namítá, že za stejných podmínek jiní zájemci o podobné koupě neuspěli.“ Server si všímá také další okolnosti: „Podle místních je potíž zjevně i v tom, že o možnosti snížit cenu obecních nemovitostí se běžně mezi lidmi neví. Podobně město Lom prodalo už několik dalších domů a zpravidla byli mezi zájemci právě současní či bývalí zastupitelé. Opoziční zastupitelé navíc upozorňují, že zájemci o podobné transakce v několika případech neuspěli.“ NeoVlivní.cz odkazuje také i na jiný poznatek redakce Mladé fronty Dnes: „Aktuální nabídka podobných nemovitostí Městského úřadu v Lomu ukazuje, že běžně se tu domy prodávají mnohem dráž. Je tam aktuálně třeba o něco menší dům se dvěma byty a prodejnou za 907 tisíc korun nebo srovnatelný dům se třemi byty za 1,2 milionu korun.”

Poslanec Schwarz rozhovor na téma investic do nemovitostí odmítl i serveru. „Ve své reakci pouze striktně popřel jakýkoli střet zájmů. Uvedl, že prodávalo zastupitelstvo a nikoli jeho žena. To, že on sám je v Lomu radním, podle něj roli nehrálo,“ napsal server.

Opoziční zastupitel Marian Dancso podle Novinek.cz řekl, že normální člověk o razantní snížení kupní ceny žádat nemůže.

Bronislav Schwarz odmítá, že by na koupi bylo cokoliv podivného. Podle něj šlo o standardní postup. „Tu nemovitost nikdo nechtěl. Koupil jsem jeden dům z dvaceti, které město prodávalo takhle levně, abychom je nemuseli demolovat. Kupte si taky jeden, ale musíte ho opravit. Já pro vás tu ruku v zastupitelstvu zvednu,“ řekl redakci Novinek.cz sněmovní poslanec a dodal: „Jsem na to pyšnej. Myslíte si, že bych si jako poslanec a bývalý policista dovolil nějaké podvody?“

Zpravodajský server Aktuálně.cz okomentoval situaci vtipně a s nadhledem: „Poslanec Bronislav Schwarz udělal obchod snů: loni si za 200 tisíc korun pořídil městský bytový dům v Lomu u Mostu. Město přitom podobné domy nabízí za zhruba pětkrát vyšší cenu.“

Autor je mostecký novinář, tiskový mluvčí SBD Krušnohor a Sdružení Mostečané Mostu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…